A szellemi tulajdon védelme
 

Tudós nőket díjaztak az Akadémián

A A A    Nyomtatható verzió

A „L’oréal-UNESCO Magyar Ösztöndíj a Nőkért és a Tudományért” ösztöndíj program célja, hogy a fiatal tudós nőket és kutató szakembereket kiemelkedő és gyakorlatba vehető tudományos eredmények elérésére serkentse, továbbá ösztönözze és előmozdítsa a magyar nők helyzetét a tudományos és egyéb más kutatási területeken.

Az elismeréssel járó 4 millió forintot szakmai és személyes célokra egyaránt felhasználhatják a díjazottak.

A rangos díjat idén dr. Tóth Szilvia Zita növénybiológusnak és dr. Wohner Nikolett kutatóorvosnak ítélte az akadémikusokból álló zsűri.

Dr. Tóth Szilvia kutatási eredményei hozzájárulhatnak a zöldségek, gyümölcsök C-vitamin termelésének fokozásához, másrészt lehetővé tennék az algák hidrogéntermelésének bioenergetikai hasznosítását.

Dr. Wohner Nikolett egy vérzékenységgel járó betegség, a von Willebrand-betegség vizsgálata közben tett fontos felfedezéseket, miszerint a kialakulásáért részben egy olyan receptor a felelős, amely egy fontos véralvadási faktor mutációit a vérből kivonja, meggátolva ezzel az alvadást. A receptor gátlása fontos előrelépést jelentene a vérzékenység kezelésében.

 

Forrás:

Díjazták a tudós nőket, Marie Claire, 2017. november 1., 35.

Kép forrása: http://www.ptekarrieriroda.hu/hirek.html?action=view&itemID=299