A szellemi tulajdon védelme
 

Idén is kiosztották a Dél-Alföldi Innovációs Díjat

A A A    Nyomtatható verzió

A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottságának elnöksége együttműködve a régió három kereskedelmi és ipari kamarájával (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád Megye Kereskedelmi és Iparkamarái) és a Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség Közhasznú Egyesülettel 2017. évben is pályázatot hirdetett a Dél-alföldi Régióban a vállalkozások, valamint a feltalálók által a három megye területén létrejött szellemi alkotások elismerése és az innovációs tevékenység, illetve a technológiai transzfer támogatása érdekében.

A Kuratórium döntése alapján a díjat idén a kerámia, zománc-, és üvegipar területén működő, kecskeméti székhelyű Interkerám Kft. és a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének oktatója, Janovák László kapta.

Az Interkerám Kft. a hazai kézműves kerámiaipar számára kifejlesztett színintenzív, károsanyag- és oldószermentes, ecsetelhető, Kolibri néven ismert termékcsaládért kapta az elismerést. Az oktatási, kézműves és hobbi célra egyaránt használható kerámiák esetében minimális a keletkezett hulladék és egyáltalán nincs szállópor.

A másik díjazott - Janovák László - vízlepergető és fény hatására öntisztuló tulajdonságokat mutató funkcionális bevonat kifejlesztéséért vehette át az elismerést. Az innovatív bevonat előnyösen alkalmazható olyan felületeken, ahol víz, jég, por és felületi szennyezések és mikroorganizmusok jelenléte problémát okoz. A bevonatnak köszönhetően a felület nem nedvesedik, jegesedik vagy korrodál, fény hatására pedig öntisztuló és antibakteriális tulajdonságokra tesz szert.

 

Forrás:

Az Interkerám Kft. és Janovák László kapta a Dél-Alföldi Innovációs Díjat – webradio.hu – 2017. november 06.