A szellemi tulajdon védelme
 

Az ötszázadik szívtranszplantációt végezték el Magyarországon

A A A    Nyomtatható verzió

A világon már ötven éve, Magyarországon pedig 25 éve végeznek szívtranszplantációt. A beavatkozások tekintetében hazánkban a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája jár az élen, de nem elhanyagolhatók a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet sikerei sem, ahol első sorban gyermekek sikeres szívtranszplantációit végzik.

Óriási eredményként látott napvilágot a napokban az a hír, miszerint az ötszázadik szívtranszplantációt végezték el Magyarországon. A beavatkozást a városmajorban hajtották végre, egy szívelégtelenségben szenvedő 24 éves férfi életét mentették meg.

A városmajori klinikán az elmúlt öt évben annyi szívtranszplantációt végeztek, mint a megelőző húsz évben együttvéve. Tavaly 51, az idén már 46 beavatkozást hajtottak végre. A szép sikereknek köszönhetően a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája Európa egyik vezető transzplantációs központjává vált. A sikerekben óriási szerepe volt a mintegy harminc orvosból és hatvan szakszemélyzetből álló teamnek, amely a szívátültetés előkészítésében, a műtét elvégzésében és az utókezelésben egyaránt részt vállalt.

Magyarország 2012-ben csatlakozott az Eurotransplanthoz, a hét ország transzplantációs központjait, laboratóriumait és kórházait kiszolgáló szervezethez. A csatlakozásnak óriási előnye a betegekre nézve, hogy sürgős esetekben a páciensek már külföldről is kaphatnak beültethető szívet.

 

Forrás:

Nagy siker a magyar egészségügyben – hazipatika.com – 2017. november 21.

Kép forrása: http://vszek.semmelweis.hu/