A szellemi tulajdon védelme
 

Egyedülálló kutatómunkába kezdett a Debreceni Egyetem

A A A    Nyomtatható verzió

A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kara – négy éven át tartó kutatási projektje során – a legnagyobb súlyú népbetegségekre helyezve a hangsúlyt, 500-500 emberen végez vizsgálatokat. Céljuk a szív- és érrendszeri-, bizonyos daganatos, valamint a cukorbetegségre hajlamosító állapotok, kockázati tényezők felmérése, majd cselekvési program kidolgozása ezek mérséklésére.

A feladat rendkívül összetett. Egy kérdőíves vizsgálattal először is feltárják az életmódtényezőket (dohányzási, alkoholfogyasztási, táplálkozási szokások), majd fizikális rutinvizsgálat keretében a túlsúly, az elhízás mértékének meghatározására, illetve speciális laboratóriumi tesztek elvégzésére kerül sor. A kapott adatok kiértékelésénél az összefüggéseket vizsgálják, hogy kiderítsék a különböző tényezők egymásra hatását. Ennek köszönhetően felismerhető és jellemezhető lesz a betegségekkel szembeni veszélyeztetettség, mely alapján kidolgoznak egy speciális kockázatbecslő és veszélyeztetettséget előrejelző szűrővizsgálati módszert is.

A projektben a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karának intézetei, tanszékei, a Gazdaságtudományi és az Általános Orvostudományi Karok különböző egységei, a doktori iskolák is részt vesznek. Munkájukat nemzetközi tanácsadó testület segíti.

 

Forrás:

Országosan egyedülálló egészségügyi kutatásba kezdett a Debreceni Egyetem – dehir – 2017. december 04.

Kép forrása: http://hmap.unideb.hu/