A szellemi tulajdon védelme
 

Dobogós helyen végeztek a műegyetemisták a robotikai világversenyen

A A A    Nyomtatható verzió

A World Robot Olympiad 2017 verseny Costa Rica fővárosának, San Jose-i döntőjében második helyezést ért el a műegyetemi mérnökhallgatók robotkészítő csapata.

Az autonóm robotok versenyén minden évben új témát hirdetnek meg a mérnökszakos hallgatók számára. „Az idei szezon témája az egyetemisták kategóriájában a tetris játék volt: az összetett mérnöki kihívásban a nevezőknek egy olyan, 45cmx45cmx45cm nagyságú önjáró robotot kellett megtervezniük és megépíteniük, amely önállóan képes a tetris nevű logikai játék végrehajtására különböző formájú, fából készült és színes építőelemek felhasználásával egy előre meghatározott formában úgy, hogy az építőelemeket a földről felvéve egy függőleges, „berakó” formába kellett belehelyezni. Pontot ért minden, az adott időkorláton belül megkezdett és a résmentesen kitöltött sor is, amely 1 centiméter tűréshatárral illeszkedett a „berakó” forma külső határaihoz” – olvasható a BME honlapján.

A döntőben nyújtott teljesítmény Thaiföld mögött a második helyre volt elegendő, ami a verseny történetében az eddigi legjobb magyar eredmény.

A műegyetemi döntős csapat tagjai: Emmert Gergő, Knébel Miklós, Ludvig András, valamint Lengyel Richárd csapatcoach, akik mindannyian a Gépészmérnöki Kar német nyelvű mechatronikai mérnökképzésének végzős alapszakos hallgatói.

Röviden a versenyről:
A World Robot Olympiad (WRO) egy nemzetközi oktatási program, amelynek célja, hogy megkönnyítse a fiatalok hozzáférését a természettudományos tárgyakhoz, és motiválja őket a mérnöki vagy az informatikai pálya választására.

Az első versenyt – még kísérleti jelleggel – 2000-ben tartották Szöulban koreai, kínai, japán és szingapúri résztvevőkkel. A négy alapító ország 2003-ban hozta létre a WRO Bizottságot a LEGO Education-nel összefogva. Egy évvel később a versenyző államok köre is bővült: a 2004-es szöuli döntőn már 12 ország tehetségei szerepeltek. Magyarország 2014-ben rendezte meg a megmérettetés hazai döntőjét, majd néhány év próbaidő után 2017-ben a nemzetközi bizottság hivatalos szervezői jogot adományozott hazánknak. A nemzetközi döntőt és a feladatok kialakítását minden évben új ország veszi át.

2017-ben a nemzeti fordulón 6 csapat kvalifikálta magát a döntőre 3 kategóriában és 4 korosztályban. A finálét 14. alkalommal rendezték meg, idén Costa Rica fővárosában, San Jose-ban.

 

Forrás:

Műegyetemisták remekeltek a robotikai világversenyen – bme.hu –  2017.. december 14.

Kép forrása:  https://www.bme.hu/sites/all/themes/foo/logo.png