A szellemi tulajdon védelme
 

Eldőlt melyik fajok nyerték el az idei „Év Madara” és „Év Hala” címeket

A A A    Nyomtatható verzió

A világ leggyorsabb madara a vándorsólyom, illetve legszebb halaink egyike a balin nyerték el 2018 kitüntető címeit, az „Év Madara” és az „Év Hala”elismerést.

A vándorsólyom a világon mindenhol az erő, az ügyesség, a rátermettség szimbóluma. Címerekben, jelvényekben szerepel. A szédületes sebességéről széles körben ismert vándorsólyom 38-51 cm testhosszú, 89-113 cm-es szárnyfesztávolságú. Igazi világpolgár, a kontinensek közül egyedül az Antarktiszon nem fordul elő.

A vándorsólyom több évtizednyi szünet után 1997-ben költött újra Magyarországon. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a 20 éves évfordulóra emlékezve szenteli a világ leggyorsabb madarának 2018-at.

A vándorsólyomról bővebben az MME oldalán lehet olvasni: http://www.mme.hu/2018-ev-madara-vandorsolyom

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) alkotói pályázatot hirdet „A vándorsólyom” címmel. Pályázni 2018. február 14-ig lehet, részletek az alábbi linken olvashatók: http://www.mme.hu/rajzpalyazat-vandorsolyom

A Magyar Haltani Társaság honlapján rendezett közönségszavazás eredményeként 2018-ban a balin viselheti az Év Hala címet.

Nyúlánk, mérsékelten magas, oldalról lapított testét apró, ezüstszín pikkelyek fedik. Ragadozó életmódjának megfelelően a szája nagy, szeglete a szem alá ér. Fogai nincsenek, de a menekülő zsákmány megragadását segíti, hogy az alsó állkapcsa elől kissé fölfelé hajlik. Úszóinak alakja és elhelyezkedése szabályos. A mélyen bemetszett farokúszó szürkés, az alsó úszók vörhenyesek. Nagyra növő faj, a magyarországi horgászrekord 10,54 kilogramm.

A balinról bővebben a haltanitarsasag.hu oldalán lehet olvasni: http://haltanitarsasag.hu/azevhala_hu.php

2017-ben az év madara a tengelic, míg az év hala a harcsa volt.

 

Források:

A vándorsólyom a 2018-as év madara – index.hu – 2018. január 02.

Már meg is van a 2018-as év hala – index.hu – 2018. január 01.

 

Kép forrása: https://sokszinuvidek.24.hu/mozaik/2017/10/03/a-vandorsolyom-lett-a-2018-as-ev-madara/