A szellemi tulajdon védelme
 

Már készül a legújabb magyar fejlesztésű űrszonda

A A A    Nyomtatható verzió

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 2007-től 2011-ig tartott az első magyar műhold a Masat-1 tervezése, fejlesztése és építése, majd 2012 februárjában sikeresen Föld körüli pályára állt. Építése elsősorban oktatási célt szolgált, majd azt, hogy pályára állását követően három hónapon át gyűjtse a saját állapotára és környezetére vonatkozó adatokat, amelyeket a földi állomásra továbbított későbbi feldolgozásra. A Masat-1 1062 napon keresztül működött kifogástalanul, majd 2014. január végén megsemmisült. Ez alatt az idő alatt az ötmilliót is meghaladó adatcsomagot küldött a világűrből, illetve több száz nagy felbontású képet is, melyek között egyedülálló háromdimenziós felvételeket is készített a Földről.

A 2014 óta épülő új magyar műhold a SMOG-1 nevet viseli. Az új szerkezeten villamosmérnökökből, gépészmérnökökből és informatikusokból álló 14 fős hallgatói csapat dolgozik.

A SMOG-1 600-800 kilométer magasan, poláris napszinkron körpályán fog majd keringeni a fejünk fölött. Fő küldetése a digitális földfelszíni videóadások (Digital Video Broadcasting – Terrestrial, azaz DVB-T) által keltett rádiófrekvenciás (RF) szennyezettség, az RF-szmog mérése lesz. Emellett másodlagos küldetése is lesz a SMOG-1-nek: az alig tenyérnyi kockába egy totál ionizáló dózismérő is lesz szerelve. Ez a műszer azt méri majd, miképp hat a napszéltevékenység a műholdra.

A hazai, SMOG-1 fejlesztése lehet a világon az első olyan űreszköz, amely eddig nem látott pontossággal tud majd átfogó és teljes képet adni a Földet körülvevő sugárzási környezetről.

Egyelőre nem dőlt még el, hogy honnan és mikor állítják pályára a 2. magyar műholdat, annyi azonban már bizonyos, hogy 2018 nyaránál előbb nem kerül ki az űrbe.

 

Forrás:

Készül a második magyar műhold – index.hu – 2018. január 02.

Kép forrása: https://m.ipon.hu/elemzesek/a-jovo-ev-elejen-startolhat-a-masodik-magyar-muhold/2871