A szellemi tulajdon védelme
 

„Jövő jövendölés” címmel

A A A    Nyomtatható verzió

A Novofer Alapítvány a Műszaki Szellemi Alkotásért kuratóriuma pályázatot hirdet Gábor Dénes Középiskolai Tanulmányi Ösztöndíj 2018 elnyerésére.

A pályázat célja, a természettudományi ismeretek magas szintű elsajátításának ösztönzése a középiskolai oktatásban résztvevő tanulók körében.

A kuratórium „Jövő jövendölés” című ösztöndíj programjára önvezető (elektromos) autók, 5G technológia, drónok témában lehet pályázni.

Ennek megfelelően a pályaműveket az alábbi tartalmakkal várják:

1. Az önvezető autókkal kapcsolatos közlekedésbiztonsági problémák, a felelősség kérdései (sofőr-autó-programozó-gyártó)
A kooperatív járműirányítás lehetőségei az önvezető gépjárművek közlekedésbiztonságának növelésére, kooperatív forgalomirányítás, jármű-jármű és jármű-infrastruktúra kommunikációja, fontosabb információk és megoldások, amelyek révén a közlekedésbiztonság növelhető, a közlekedési hatékonyság javítható

2. Az 5G technológia újszerű alkalmazási területei, informatikai biztonsági kérdései
Az 5G átalakíthatja az orvoslást, a közlekedést, az infokommunikációt. A telematikai technológiák ugyanakkor egyre gyakoribb célpontjaivá válhatnak a kiberbűnözőknek. (pl.: egészségügyi területen – pacemakerek sebezhetősége, távgyógyászat, távműtét, meetingek, stb.)

3. A drónok új felhasználási területei és a használat kockázatai
Professzionális civil, hatósági és katonai alkalmazások. Az autonóm működés határai, a drónok szabálytalan, rosszindulatú alkalmazásának kiküszöbölése, elhárítása. A drónok automatikus elkülönítése, távoltartása tereptárgyaktól, személyektől, más repülő tárgyaktól és élőlényektől.

4. Készíts egy fizikai jelenség bemutatására alkalmas modellt
Például egy egyszerű szeizmográfot, amely mechanikus, optikai vagy elektromos úton képes lokális rezgések felerősítésére. Határozd meg a készüléked tipikus válaszgörbéjét és vizsgáld meg a csillapítási állandót befolyásoló paramétereket. Milyen maximális erősítést tudsz elérni?

Pályázni 2018. március 10. éjfélig lehet.

A legjobbak minimum 30.000, maximum 100.000 forint összegű egyszeri tanulmányi ösztöndíjat és oklevelet kapnak, valamint a támogatók által felajánlott tárgyjutalmat, szakmai vagy kulturális programokon való részvételi és táborozási lehetőséget, egyéb fejlesztő csomagot nyerhetnek.

A sikeres Pályázókat – a terv szerint – a Parlamentben tartandó Gábor Dénes-díj átadási ünnepségre is meghívják.

A pályázattal kapcsolatban további fontos információk a Novofer Alapítvány weboldalán érhetők el: http://www.gabordenes.hu/palyazati-felhivasok/

 

Forrás:

PÁLYÁZATI FELHÍVÁSOK – gabordenes.hu – 2018. február 05.

Kép forrása: http://www.gabordenes.hu/