A szellemi tulajdon védelme
 

Idős kutyák szellemi frissességét vizsgálták magyar és osztrák kutatók

A A A    Nyomtatható verzió

Az ELTE Etológia Tanszék Szenior Családi Kutya Programja és a bécsi Állatorvosi Egyetem Messerli Kutatóintézete kutatócsoportja  érintőképernyős tréning segítségével tesztelte az idős kutyák szellemi képességeit.

A kutatók a tréning során egyszerű, jutalmazással kombinált számítógépes gondolkodtató feladatokat adtak, melyet az idős kutyák nagy lelkesedéssel végeztek. A kutyák számára az érintőképernyő használata némi előképzést igényelt, azonban amint megtanulták használatát, megszállott játékosokká váltak.

A rendszeres agytorna nemcsak az embereket, de a kutyákat is kizökkenti az idős korra oly sokszor jellemző apatikus állapotból azáltal, hogy növeli a motivációt és így még több alkalmat teremt a tanulásra. Az élethosszig tartó tanulás nemcsak az emberek, hanem a kutyák számára is hasznos és fontos. A kutyák idős korukban is képesek a tanulásra, ráadásul a problémamegoldó gondolkodást fejlesztő feladatok lassítják a szellemi leépülés természetes folyamatát. 

A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy az érintőképernyővel végzett tanulás segíthet fenntartani az idős kutyák szellemi frissességét.

 

Forrás:

Agytorna idős kutyáknak – elte.hu – 2018. február 12.

Kép forrása: https://www.elte.hu/szabalyzatok