A szellemi tulajdon védelme
 

Idén is megrendezték a BME hallgatói számára kiírt robotépítő-versenyt

A A A    Nyomtatható verzió

A Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán kilencedik alkalommal rendezték meg a műszaki egyetemisták körében hagyományosnak mondható, rendkívül látványos és vidám robotversenyét. A robotépítő versenyt az egyetem a mesterképzésben részt vevő hallgatók számára rendezi azzal a nem titkolt céllal, hogy az MSC képzésben részt vevők ne csak elméleti, hanem gyakorlati tudásra is szert tegyenek.

Az autonóm robotok versenyén minden évben új témát hirdetnek meg a mérnökszakos hallgatók számára. A diákoknak olyan robotokat kellett kifejleszteniük, amelyek emberi beavatkozás nélkül a lehető legrövidebb idő alatt is képesek végighaladni egy akadálypályán. Az idei versenyen 10 robot mérte össze tudását.

A többórás izgalmas megmérettetésen különböző nehézségi fokozatú feladatokat kellett megoldaniuk a robotautóknak, például az idei új feladatok közé tartozott a konvoj, a vasúti átjáró, és részben annak számított az – intelligens – körforgalom, amely jelzi a járműnek, hogy merre forduljon, illetve a forgó hordó jelentett még nagy kihívást a versenyzőknek.

Az összesített rangsorban a Junior csapatok között a HUB csapata, az összesített rangsorban az ARMaRomeo  csapat szerezte meg az első helyet.

A versennyel kapcsolatban készült felvételek a RobonAUT weboldalán megtekinthetők.

2017-ben a világ második legjobbja lett a műegyetemi mérnökhallgatók hazai nyertes robotkészítő csapata a World Robot Olympiad megmérettetés Costa Ricai döntőjében.

 

Forrás:

TRADICIONÁLIS MEGMÉRETTETÉSEN KÜZDÖTTEK A JÖVŐ ROBOTIKAI SZAKEMBEREI A MŰEGYETEMEN – bme.hu – 2018. február 16.

Kép forrása: http://www.robonaut.hu/