A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar fiatalok innovációja harmadik helyen végzett a Microsoft nemzetközi versenyén

A A A    Nyomtatható verzió

Három magyar fiatal RientiQ nevet viselő projektje harmadik helyezést ért el a Microsoft elsőszámú fejlesztőversenyén, az Imagine Cup-n. Projektjük lényege az örökletes mellrák valószínűségének előrejelzése génszekvenálás és kvantumszámítástechnika segítségével, melynek köszönhetően lehetővé válik a kezdetleges mellrák korai kezelése.

Az ötlet – a rákbetegség tragédiáját közvetlenül is megtapasztalt – Almásy Mártontól származik, aki az Óbudai Egyetem Informatikai Karán tanul és kiemelkedő tanulmányi eredménnyel büszkélkedhet. Két társa: gyermekkori jóbarátja, Novák Emil, aki a Budapesti Műszaki Egyetemhez kapcsolódó Innovációs Laborban dolgozik és tagja a Robotépítők Magyarországi Egyesületének is. Illetve Koór Levente, a Berzsenyi Dániel gimnázium 11. évfolyamos, fizika tagozatos hallgatója, aki kiemelkedő informatikai tudásának köszönhetően legifjabb tagja a szakterület iránt elhivatott diákokat tömörítő Microsoft Student Partnership programnak is.

A korai diagnózist lehetővé tévő projektjük új összefüggések keresésére is fókuszál, melyek újabb áttörést jelenthetnek a rákkutatásban.

Röviden a nemzetközi versenyről

A Microsoft 2004 óta minden évben megrendezi az Imagine Cup-t. Az Imagine Cup egy globális verseny, amely arra ösztönzi a következő generáció informatikatanulóit, hogy csapatokba szerveződve hozzanak létre az életünket, munkánkat és játékainkat befolyásoló alkalmazásokat – kihasználva a kreativitásukat, szenvedélyüket és technológiai tudásukat. Minden évben több ezer, a világ különböző pontjairól érkező diák verseng a pénznyereményért, az utazásért, a további díjakért és az Imagine Cup megnyeréséért járó tiszteletért.

Magyarország először büszkélkedhet Microsoft Imagine Cup Big Idea Challenge helyezéssel.

Egyébként ennek a versenynek az első helyezettje, a román Xvision projekt, mely automatikusan azonosítja az emberi testben tapasztalható anomáliákat és megbetegedéseket, és elemzi a röntgenfelvételeket. A második helyen végzett, hongkongi Datax pedig egy olyan adatcsereplatform, amely a munkaerőpiac adatait és a munkaerő képzését teszi hatékonyabbá.

Forrás:

Magyar diákok a világ élvonalában: innovációs siker a rák elleni harcban – hvg.hu – 2018. február 25.

Kép forrása: https://news.microsoft.com/hu