A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar kutatók új fehérjeosztályozó eszközt készítettek

A A A    Nyomtatható verzió

Grolmusz Vince professzor és Szalkai Balázs doktorjelölt, mindketten az ELTE PIT Bioinformatikai Csoportjának kutatója egy új fehérjeosztályozó eszközt készített, mely 99.99 százalékos találati aránnyal osztályozza a fehérjeszekvenciákat.

„A fehérjeszekvenciákat, azaz az őket alkotó aminosavak sorrendjét ma már nem nehéz meghatározni, azonban az ismert szekvenciájú fehérjék funkciójának kiderítése még ma sem könnyű feladat. Ennek fontosságát azzal lehet érzékeltetni, hogy sok betegség vizsgálatánál kiderült, hogy bizonyos fehérjék szintje megnő, illetve lecsökken, tehát ezek a fehérjék szoros kapcsolatban lehetnek az adott betegség kialakulásával. Ezen fehérjék szekvenciájának meghatározása után a fehérjék funkciójának leírása nagyon fontos lépés lehet a betegség kialakulásának megértése, illetve gyógyítása felé.” – olvasható az orientpress oldalán.

A kutatók sok éve próbálkoznak mély neurális hálókat alkalmazni a fehérjék funkciójának jóslására, több-kevesebb sikerrel, így a két magyar kutató innovációja óriási előrelépést jelenthet a fehérjekutatásban.

A magyar szakemberek az igen tekintélyes Bioinformatcis 2018. február 27-i számában mutatták be a fehérjeosztályozó SECLAF webszervert, mely mindenki számára elérhetően határozza meg a fehérjék funkcióját aminosav-sorrendjükből.

 

Forrás:

Előrelépés a fehérjekutatásban – orientpress.hu – 2018. február 28.

Kép forrása: http://www.ng.hu/Tudomany/