A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar szakemberek részvételével

A A A    Nyomtatható verzió

Magyar szakemberek részvételével – a világon elsőként –, teljesen holtjátékmentes működésű ülés háttámla állító termékcsaládot fejlesztett Mezőlakon egy német piacvezető cég, az Adient.

Az Adient a világ egyik vezető autóülés gyártó vállalata. Globálisan 86000 alkalmazottat foglalkoztatva 237 üzemben, 33 országban gyárt és szállít a vállalat autóipari üléseket minden járműtípushoz olyan nagy autógyártók számára, mint a BMW, a Daimler, a Tesla, a Ford, a Jeep vagy a Volkswagen.

Magyarországi telephelyei Móron, Mezőlakon és Kecskeméten üzemelnek.

Az Adient Mezőlak Kft. részéről 34 szakemberből álló csapat dolgozott az új projektben. A magyar és német kollégák közös szakértelmével megvalósult világújdonságnak számító innováció keretében 3 termékcsalád - ülés háttámla állító, ülésmagasság állító, zárszerkezet – kifejlesztésére került sor.

A 2011-ben megnyílt mezőlaki üzemben ülés háttámla és ülésmagasság állító, illetve zárszerkezetet és ülésrögzítő mechanizmusokat gyártanak. Jelenleg a világ minden tizedik autójába az 580 főt foglalkoztató mezőlaki üzemben gyártott ülés mechanizmusok vannak beépítve. Az Európai Unió szinte összes országába, illetve Ausztrália kivételével a világ minden kontinensére szállít a cég a Magyarországon gyártott termékből.

A jelenlegi, mintegy 2,85 milliárd forint összértékű fejlesztés a Széchenyi 2020 program Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programjának (GINOP) 996 millió forint támogatásával valósulhatott meg. A projekt végrehajtásában az Adient konzorciumi partnere a győrújbaráti Julius-Globe Kft. volt, ahol a prototípus termékcsalád alkatrészeinek tervezését és kísérleti gyártását végezték el.

Forrás:

Világújdonságnak számító autóipari fejlesztés az Adient mezőlaki üzemében – euroastra.hu – 2018. március 04.

Kép forrása: http://www.adient.com/