A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar-lengyel kutatók új orvosi berendezést fejlesztettek

A A A    Nyomtatható verzió

Egyre nagyobb teret hódítanak az ereken keresztül végezhető, vagy az ún. laparoszkópiás, a has felnyitása nélküli, a hasüreg és medenceüreg diagnózisát és operációját mindössze apró bevágásokkal lehetővé tévő eljárások. Ezeknek a beavatkozásoknak egyetlen hátránya, hogy az orvos a monitoron látott képek alapján „távolról” dolgozik, nem tapinthat, így ezek a beavatkozások sok esetben nem voltak alkalmazhatók, egészen mostanáig.

Magyar és lengyel kutatók egy olyan eszközt fejlesztettek, amely „virtuális tapintásra” ad lehetőséget a műtétet végző orvos számára.

A fejlesztő csapat tapintási- és erő információk visszajelzésére katéterbe építhető többelemes nyomásmérőt és ultrahangos képalkotó rendszert, illetve a laparoszkóp csipeszébe integrált erő- és nyomásmérő eszközöket fejlesztett, mely lehetővé teszi, hogy a laparoszkópiás beavatkozások során több információ jusson el a műtéti területről a sebészhez.

Az innovációnak köszönhetően – a sebészeti robotok segítségével – költséghatékonyabbá és betegbarátabbá válhatnak a sebészeti műtétek és várhatóan javulhatnak a betegek túlélési esélyei is.

”A magyar csoportot az MTA Energiatudományi Kutatóközpont koordinálta és biztosított hazánkban egyedülálló mikrotechnológiai tudásbázissal rendelkező laboratóriumot. A magyar kutatók mikromechanikai erőérzékelők elektromechanikai integrációjának kidolgozásával vettek részt a projektben. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a demonstrációs laparoszkóp csipesz és a jelfeldolgozó elektronika kidolgozását végezte, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája a fejlesztett eszközök tesztelésének orvostechnikai hátterét biztosította, a nemzetközi konzorciumot pedig a Philips vezette” – olvasható a technokrata oldalán.

 

Forrás:

Ez a vadonatúj lengyel-magyar fejlesztés konkrétan forradalmasítja a sebészeti eljárásokat – technokrata.hu – 2018. március 09.

Kép forrása: http://www.technokrata.hu/egazdasag/e-egeszsegugy/2018/03/09/ez-a-vadonatuj-lengyel-magyar-fejlesztes-konkretan-forradalmasitja-sebeszeti-eljarasokat/