A szellemi tulajdon védelme
 

Átadták a XXVI. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat elismeréseit

A A A    Nyomtatható verzió

A 2017. évi Magyar Innovációs Nagydíjat, valamint további öt innovációs díjat adtak át március 28-án az Országházban.

A felhívásra összesen 29 pályaművet adtak be, ebből a bíráló bizottság 19 pályaművet minősített 2017-ben megvalósult, eredményes és sikeres innovációnak. A bíráló bizottság az értékelésnél az innovációval 2017-ban elért többleteredményt, az egyéb műszaki és gazdasági előnyt, az eredetiséget, újszerűséget, társadalmi hasznosságot mérlegelte.

 

A 2017. évi Magyar Innovációs Nagydíjat a Richter Gedeon Nyrt. kapta a cariprazine (Vraylar®/Reagila®), egy új originális magyar gyógyszer kifejlesztéséért.

Ennek a termék innovációnak a legfontosabb jellemzője, hogy ez az első és egyetlen olyan originális, hazai kutató és fejlesztő szakemberek által feltalált, a későbbiekben partner bevonásával kifejlesztett, majd döntően hazánkban gyártott gyógyszer, amely a világ gyógyszerpiacának több, mint 70%-án forgalombahozatali engedéllyel rendelkezik.

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2017. évi Ipari Innovációs Díjában a MOL Nyrt. részesült az XXL Diesel - speciális, csökkentett emissziójú üzemanyag kifejlesztéséért a nehéz gépjárművek számára.

Az XXL Diesel nagyméretű dízelmotorokban történő felhasználásakor akár 2-4%-os üzemanyag megtakarítás érhető el, amely ugyanekkora mértékben csökkenti a gépjárművek CO2-kibocsátását a hagyományos gázolajhoz viszonyítva.

 

A Földművelésügyi Minisztérium 2017. évi Agrár Innovációs Díjában a KITE Zrt. részesült az időjárás független starter trágyázási rendszerért.

A cég 2012-ben kezdte meg egy saját rendszer fejlesztését, amely megoldást nyújt azon gazdálkodók részére, akik új vetőgép-beruházás következtében mikrogranulátum-szóró adapter hiányával állnak szemben.

 

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2017. évi Innovációs Díjában a Kőröstej Tejfeldolgozó és Kereskedelmi Kft. részesült a gyártástechnológiájában és csomagolásában innovatív sajtkrém és tejalapú élelmiszerkészítmény kifejlesztéséért és nemzetközi piacra történő sikeres bevezetéséért.

Az innováció lényegi eleme egy olyan ultraszűréses eljáráson alapuló krémsajt (friss sajt) alapanyag előállítása volt, mely lehetővé teszi a közvetlen tejből való friss sajt gyártáson alapuló ömlesztett sajt és készítmény folyamatos gyártását.

 

A Magyar Innovációs Szövetség 2017. évi Startup Innovációs Díjában a Shapr3D Zrt. részesült a Shapr3D, 3D tervező alkalmazásért.

A Shapr3D (shapr3d.com) által fejlesztett 3D tervező és modellező alkalmazás az egyetlen és első 3D modellező, amelyet kifejezetten a legújabb generációs Apple tabletre, az iPad Pro-ra terveztek és optimalizáltak.

A bírálóbizottság kiemelt elismerésben részesítette a „Phylazonit Technológia” c. innovációért az Agrova Kft.-t.

 

A Magyar Innovációs Nagydíjat a Magyar Innovációs Szövetség alapította az 1991. évi közgyűlésén az előző évben megvalósult legnagyobb jelentőségű és nagy hasznot hozó innováció elismerésére. A díjakat azok a Magyarországon bejegyzett vállalkozások kaphatják, amelyek innovációs teljesítménnyel jelentős üzleti hasznot értek el. A pályázatot a szövetség által létrehozott Magyar Innovációs Alapítvány első ízben 1993-ban hirdette meg, azóta évente szervezik a pályázatot.

 

Forrás:

SAJTÓKÖZLEMÉNY - ÖSSZESEN TÖBB MINT 20 MILLIÁRD FORINT NYERESÉGET EREDMÉNYEZŐ, KIEMELKEDŐ TÁRSADALMI HASZNOT HOZÓ, VILÁGSZÍNVONALÚ TELJESÍTMÉNYEKET ISMERTEK EL A MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ ÁTADÁSI ÜNNEPSÉGÉN – innovacio.hu – 2018. március 28.