A szellemi tulajdon védelme
 

Új műrepülőgépet fejleszt egy magyar cég

A A A    Nyomtatható verzió

GENPRO néven műrepülőgépet fejleszt a magyar Genevation Aircraft Kft. a Bács-Kiskun megyei Jakabszálláson.

A világ első acél-karbon rácsszerkezetű anyagból készült egyszemélyes repülője teljesen megfelel a világszínvonalú műrepülőgépekkel kapcsolatos elvárásoknak. Új forma, biztonságos high-tech technológia, maximális teljesítmény, ergonomikus belső, egyedi igényeket is kielégítő technikai megoldások, minőségi kivitelezés jellemzi az új gépet.

„A GENPRO korlátlan műrepülésre alkalmas egyszemélyes műrepülőgép. A repülőgép középszárnyas elrendezésű, merev futómű, klasszikus hárompontos elrendezés, farok-kerekes kivitelben. A meghajtás nagy teljesítményű, dugattyús motorral hidraulikusan állítható szögszabályzású légcsavarral történik.

A repülőgép sárkányszerkezeti kialakítása vegyes építésű. A törzs egyedülálló acél-karbon hibrid térrács szerkezet, a sárkányszerkezet részei pedig karbon prepreg technológiai (Hexcel) eljárással készülnek. A Genevation Aircraft Kft. által használt kompozit alapanyagok és technológiák többsége megegyezik a korunk legkorszerűbb utasszállító gépeinek építésében is használt kompozit technológiával. Ennek köszönhetően – az optimalizált tömeg mellett – a GENPRO tervezett szilárdsági és szakítási mutatói is a biztonságos repülést szolgálják.
A GENPRO formatervezése, aerodinamikája mellett jó támpontot ad a bíróknak a tökéletes figura repülésének megállapításához.

A GENPRO megépítésekor kiemelt szerepet kapott az ergonómia. Az ülés, a pedál, a gázkar és a műszerek gondos kialakítása a lehető legtöbb és leggyorsabb állítási lehetőséget kínálja.”- olvasható a Genevation honlapján.

A GENPRO François Le Vot, Unlimited összetett világbajnok szakmai tapasztalatait és tanácsait követve épült meg. A magyar cég további céljai között szerepel, hogy minél több műrepülő pilóta próbálja ki és mondja el véleményét, fejlesztési javaslatait, hogy a különböző egyedi igényeknek is minél inkább meg tudják a gépet feleltetni. Ezért minél több műrepülő pilóta jelentkezését várják tesztrepülésre, melyre honlapjukon keresztül lehet jelentkezni: http://genevation.hu/hu/fejlessz-velunk/

Az Irinyi terv részeként a kormány mintegy 250 millió forint – vissza nem térítendő – támogatást ad a Genevation Aircraft Kft. részére az új repülőgép prototípusainak kifejlesztésére és sorozatgyártására.

A GENPRO hamarosan Európa- és a világbajnokságon is bemutatkozik, de tervezik kétszemélyes gyakorlógép fejlesztését is.

A repülőgépről bővebben lehet olvasni a Genevation Aircraft Kft. weboldalán: http://genevation.hu/hu/

 

Forrás:

Kompozit anyagokból készült sportrepülőgépet fejlesztenek Jakabszálláson – airportal.hu – 2018. április 04.

Kép forrása: http://genevation.hu/hu/