A szellemi tulajdon védelme
 

A XXI. század legújabb technológiai megoldásait ötvözi

A A A    Nyomtatható verzió

A természet megbolygatása nélkül, kizárólag megújuló energiákkal működik az a magyar fejlesztésű „aktív ház”, mely a Noah nevet viseli. Az „aktív ház” ötlete egy földkerülő, öko-tudatos vitorlás expedíción született meg, melyet Blaskovich Ákos és Geszti László együtt valósítottak meg. Mindketten elkötelezettek a fenntartható fejlődés, a környezettudatos életmód, a természeti erőforrások megőrzése, a káros anyago kibocsátás csökkentése, az újrahasznosítás, ökológiai lábnyom minimalizálás és a természetbarát megoldások mellett.

A környezetvédelmi indíttatású ház a klasszikus építészeti megoldásoktól merőben eltérő építészeti technológiát (újrahasznosítható anyagokat felhasználó előre gyártott elemek, különleges szigetelés) alkalmaz.

A ház a közművekhez csatlakoztatható, de a technológia ezt nem igényli, ugyanis a lakóház esővizet gyűjt és tisztít, kezeli a szennyvizet, a napenergiát hasznosítja az elektromos berendezések működtetéséhez, képes megtermelni saját energia szükségleteit. Ezért a ház a nem közművesített telkek esetén is kényelmes, önfenntartó otthont ígér.

A Noah Ház különösen ellenáll a természeti csapásoknak, legyen az árvíz, szélvihar vagy akár Richter skála szerinti 7-es erősségű földrengés.

Nincs beton alap, a talajcsavaroknak köszönhetően a ház szinte bárhova telepíthető talajtípustól függetlenül, az építmény a természet szemével szinte láthatatlan, jelenléte nem hagy semmilyen ökológiai lábnyomot.

Az innovatívtechnológiának köszönhetően gyorsan felépíthető, a megrendelő akár 40 napon belül be is költözhet az új otthonba.

A ház első rendelhető változata – 2018. tavaszán jelenik meg a piacon – a NOAH 1.3 típus (130 m2) a XXI. század legújabb technológiai megoldásait ötvözi a praktikus, kényelmes, modern belsőépítészeti irányokat tükröző és emberközpontú belső tér kialakításával. A ház 4-5 fő számára, általános családi modellre készült. A külső és belső burkolatok és a bútorok anyagai választhatók lesznek, így minden ház személyre szabottá válik. A tároló bútorok (gardrób, konyhaszekrény, beépített bútorok) szerves részei az épületnek.

Bővebben tájékozódni alábbi linken lehet: http://www.noahhouse.hu/

A megújuló energiát hasznosító mobil ház – az SZTNH e-kutatási  adatbázisában foglaltak szerint – használati mintaoltalom alatt áll (lajstromszám: 4478). Továbbá az Európai Szabadalmi Hivatal nyilvános  kutatási adatbázisában (Espacenet) foglaltak szerint a találmányt nemzetközi szabadalmi oltalom is védi (WO2015150843), mely az alábbi régiókra, országokra terjed ki: Amerika, Ausztrália, Európa, Kína.

 

Források:

Világszabadalom lehet a magyar rezsimentes ház – Világgazdaság – 2018. április 11. (15. oldal)
A Szabadság Háza –  NOAH – http://www.noahhouse.hu/

Kép forrása: http://www.noahhouse.hu/