A szellemi tulajdon védelme
 

Lendület-program 2018

A A A    Nyomtatható verzió

A Magyar Tudományos Akadémia 2009-ben elindított Lendület-programja olyan pályázati modell, amely a kutatói életpályát, a kutatóműhelyek kialakítását, a nemzetközileg is versenyképes kutatási témák kiválasztását és összekapcsolását, valamint a befogadó kutatóintézeti környezet fejlesztését támogatja.

A Magyar Tudományos Akadémia – immár kilencedik alkalommal – meghirdetett kiválósági programjának felhívására 105 érvényes pályázat érkezett. Közülük választották ki azt a 21 fiatal kutatót, akik vállalták, hogy a Lendület-program keretében világszínvonalú eredményeket ígérő tudományos munkákat végeznek az Akadémia támogatásával.

Az idei nyertesek közül legtöbben – nyolcan – a bölcsészet- és társadalomtudományi kutatók közül, heten a matematikai és természettudományok, hatan pedig az élettudományok művelői közül kerültek ki.

Az idén alakuló új Lendület-kutatócsoportokra 823 millió forintot fog fordítani évente az MTA.

 

A Lendület-program idei nyertesei:

Bárd Petra Dóra jogász az Eötvös Loránd Tudományegyetemen alapít kutatócsoportot. Kutatási témája a gyűlölet-bűncselekmények elleni büntetőjogi küzdelem és a kisebbségvédelem társadalmi feltételei.

Bárth Dánielnéprajzkutató, történész az Eötvös Loránd Tudományegyetemen alapít kutatócsoportot. A fiatal néprajzkutatókból és történészekből álló csoport célja, hogy mikrotörténeti esettanulmányok keretében ismerje meg a 18–20. századi katolikus és protestáns alsópapság „életvilágát”, mentalitását és lokális közösségekben betöltött szerepét.

Batáry Péterökológus kutatásának kiindulópontja az, hogy a mezőgazdaság egyre intenzívebbé válása és a növekvő városiasodás a természetes élőhelyek leromlásához vezet.

Berényi Antalagykutató, orvos-közgazdász immár második alkalommal nyerte el a Lendület program támogatását. Korábban egy új, az epilepsziás rohamok gyakoriságát és időtartamát csökkentő kezelési eljárás megalapozását végezte el a Szegedi Tudományegyetemen. Mostani kutatási programja az epilepsziák mellett a poszttraumás stressz-szindróma és a depresszió – időben és térben célzott ingerléssel történő állatkísérletes kezelésének kidolgozását célozza.

Bíró Anikóközgazdász az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontban az egészség és a társadalom rendkívül bonyolult kapcsolatrendszerét vizsgálja. Célja az egészségi állapot, az egészségügyi ellátások igénybevétele és a gazdasági-társadalmi viszonyok közötti összefüggések feltárása, Magyarországra fókuszálva.

Bunford Nóraklinikai és mentálhigiéniai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus az MTA Természettudományi Kutatóközpontban alakít kutatócsoportot. Célja a serdülő- és fiatal felnőttkori figyelemhiányos-hiperaktivitás és externalizációs (ADHD/EXT) zavarok olyan velejáróinak pontosabb megértése, amelyek funkcionális károsodást és viselkedésproblémákat okoznak.

Dóra Balázsfizikus a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen alakít kutatócsoportot. Programjának címe: „Topológia és korreláció kvantumrendszerekben.” A fenntartható fejlődés alapja az új, eddigiektől eltérő technológiák megjelenése és vizsgálata.

Enyedi Balázsorvoskutató a sebzés és sebgyógyulás biológiájával foglalkozik a Semmelweis Egyetemen. Mostani kutatásai során Enyedi Balázs abból indul ki, hogy míg a regenerációs folyamatokat szabályozó sejtszintű és molekuláris mechanizmusokat régóta vizsgálják, kevéssé ismert, hogy melyek a gyulladásos folyamatot beindító korai sérüléses szignálok, és ezek milyen mechanizmussal termelődnek.

Földváry Miklós Istvánklasszika-filológus kutatócsoportja az európai középkor talán legnagyobb hatású kulturális jelensége, a liturgia jelenségét elemzi. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen dolgozó csoport célja a téma történeti-összehasonlító vizsgálata révén új utakat nyitni mind a magyar vonatkozású, mind a nemzetközi tudományosságban.

A Gácser Attila biológus vezette Mikrobiom Kutatócsoport a Szegedi Tudományegyetemen arra keresi a választ, hogy a szájüregben előforduló gombák hogyan befolyásolják az ott kialakuló tumorokat és e daganatok áttétképző képességét.

Horváth Péterprogramtervező matematikus, bioinformatikus kutatócsoportja komplex sejtbiológiai problémák, többek között az agykutatás és a daganatok személyre szabott gyógyászatának analízisét végzi a Lendület program támogatásával.

Kovács István Jánosaz MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont geológusának kutatásai abból indulnak ki, hogy a Földet a lemeztektonika teszi élő bolygóvá.

London Gáborkémikus kutatásainak kiindulópontja az a probléma, hogy elektronikus eszközeink exponenciális teljesítményjavulása egy több mint ötvenéves fejlődési periódus után a közelmúltban a végéhez ért.

Lukács Ágnespszichológus a nyelvi képesség egyéni különbségeinek hátterét vizsgálja a nyelvelsajátítás egyik alapmechanizmusára, a statisztikai tanulásra fókuszálva.

Mosonyi Milánmatematikus-fizikus kutatócsoportja a kvantum-információelmélet által felvetett matematikai problémákkal foglalkozik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

Orbulov Imre Norbertgépészmérnök a kompozit fémhabokat (KF) vizsgálja.

Szabó Róbertcsillagász a Tejútrendszer kialakulását kutatja.

Tarczay Györgykémikus asztrokémiával, egy olyan, elsősorban a kémián, a csillagászaton és az asztrofizikán alapuló interdiszciplináris tudományterülettel foglalkozik.

Tóth Zsomborirodalomtörténész a reformáció történetét kutatja. „Hosszú reformáció Magyarországon és Erdélyben: konfesszionalizációk és irodalmi kultúrák a korai újkorban (1500–1800)” című kutatása az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjában indul.

Véghseő Tamásegyháztörténész a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán alapít kutatócsoportot „Görögkatolikus örökség” néven.

Veres-Székely Annapszichológus vizsgálatainak kiindulópontja az a tapasztalás, hogy a nevelési-oktatási intézmények, a bölcsőde, az óvoda, az iskola vagy az egyetem elkezdése mindenki számára kihívás. Kutatásában arra keresi a választ, mi az, ami segíti a nehézségekkel való sikeres megküzdést.

 

Forrás:

Mesterséges intelligencia a rákkutatásban – 21 újabb Lendület-kutatócsoportot alapít az MTA – mta.hu – 2018. május 22.

Kép forrása: http://mta.hu/english/mta-lendulet-momentum-programme-20182023-108335