A szellemi tulajdon védelme
 

Átadták az idei Gran Prize Interdiszciplináris Innovatív Díjat

A A A    Nyomtatható verzió

Magyarországon hatodik alkalommal adták át a Gran Prize-t, melyet idén a zsűri megosztva két pályaműnek ítélt oda.

Az egyik díjazott innováció a Miskolci Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint az Egis Gyógyszergyár közös fejlesztése, melynek köszönhetően a technológiai hulladékvizek nem csak halogénmentesíthetők, de a teljes szerves halogéntartalom koncentrált formában kinyerhető és újrahasznosítható.

A másik díjazott a WaterFilm Technology innovációja, a világon az első evaporatív, száz százalékban párolgási hőelvonási elven működő tetőhűtő technológia.

A Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület 2012. december 12-én hozta létre a Gran Prize díjalapot. A díj a bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő innovatív megoldásokat, projekteket, munkákat jutalmazza a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, design, orvostudomány, egészségmegőrzés, -fejlesztés, valamint az oktatás területéről évi egy alkalommal.

A Gran Prize idei nyerteseit Ann Lundin svéd képzőművész és Szász Károly kerámia- és üvegművész által tervezett és készített Gran Prize-szobrával jutalmazták, ezen felül személyenként 60 ezer forint összegű pénznyereményt és mellé egy-egy, a Folly Arborétumban nevelt fenyőt is kaptak.

 

Forrás:

Két pályázó kapta meg az idén a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület innovációs díját – boon.hu – 2018. május 24.

Kép forrása: https://www.elte.hu/content/gran-prize-dij.t.13552