A szellemi tulajdon védelme
 

A kötőszövet meszesedése megakadályozható!

A A A    Nyomtatható verzió

„A kötőszöveti meszesedés főleg genetikai vagy környezeti okok által kiváltott ritka betegség, ami érintheti a szemet, a bőrt, a vesét, az ízületeket. A szemben kialakult meszesedés miatt sokan 40-50 éves korukban megvakulnak. Ennél súlyosabb a csecsemőkori általános artériameszesedés, aminek következtében az újszülöttek nagy része nem éri meg a harmadik hónapot. Holland kutatók nemrégiben rájöttek, hogy mindezekért a vér alacsony pirofoszfátszintje a felelős” – olvasható a szabadföld oldalán.

A kutatók, új megállapításuk ellenére – egy korábbi felfedezésükre támaszkodva – a fehérjékkel foglalkoztak behatóbban és miután arra irányuló kísérleteik látható eredményeket produkáltak, arra következtettek, hogy megoldást a kötőszöveti meszesedésre a fehérjék gyógyszeres kezelése jelenthet.

A magyar kutatók kíváncsiságát azonban tovább foglalkoztatta a pirofoszfát alacsony jelenléte, melynek mindennapi használata az élelmiszeriparban engedélyezett. Állományjavítóként nagy mennyiségben adagolják – sajtban, virsliben, pizzatésztában stb. megtalálható vegyület –, mely a szájon át bejutva lebomlik és nem jelenik meg a vérben.

Dr. Váradi András[1], hosszas keresgélés után sem talált olyan írásos anyagot, mely megerősített volna a holland kutatók korábbi felvetését, miszerint a kötőszövet meszesedéséért a vér alacsony pirofoszfátszintje a felelős, így saját kísérlet mellett döntött. Meszesedő állatokkal pirofoszfátos vizet itatott, mely egyértelműen megakadályozta a meszesedést. A pirofoszfát kimutatható lett az állatok keringésében is, vagyis mielőtt lebomlik, legalább egy része felszívódik.

A vegyület az emberben is hasonlóképpen felszívódik, megfelelő dózis esetén helyreállhat a beteg pirofoszfátszintje.

Miután a magyar kutatók neves tudományos folyóiratban publikálták a kutatás eredményeit, az egész világon felfigyeltek a forradalmian új módszerre. Felfedezésükkel megnyílt a lehetőség egy nagyon egyszerű és olcsó gyógymód alkalmazása előtt.

 

Forrás:

Javítható meszesedés – szabadfold.hu – 2018. június 03.

Kép forrása: http://www.ttk.mta.hu/elerhetosegek/enzimologiai-intezet/



[1]Dr. Váradi András, a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpont Enzimológiai Intézete kutatócsoportjának a vezetője.