A szellemi tulajdon védelme
 

Európában egyedülálló, járműipari tesztpálya épül Zalaegerszegen

A A A    Nyomtatható verzió

Zalaegerszegen egy 250 hektáros területen fog megvalósulni az – Európában is – egyedülálló tesztpálya azzal a céllal, hogy hozzájáruljon a hazai járműipari kutatás-fejlesztési kapacitások erősítéséhez. Egyediségét az adja, hogy nemcsak a hagyományos járműdinamikai tesztek elvégzésére nyújt majd lehetőséget, hanem az autonóm (önvezető) járművek, továbbá az elektromos járművek validációs vizsgálatait is lehetővé teszi.

A rendkívüli projekt lényege: „A jövő járművei és kommunikációs technológiái számára teljeskörű tesztkörnyezet létrehozása, amely többszintű tesztelési lehetőséget biztosít a prototípus tesztektől a szériatermék fejlesztésig.”- olvasható a zalazone.hu oldalán.

A tavaly májusi alapkőletétel után egy 300 méter átmérőjű, dinamikus felületű tesztpálya készült el elsőként, ahol egy okosvárost imitálnak. Itt minden olyan forgalmi helyzetet ki lehet próbálni, amellyel egy önvezető vagy elektromos jármű a közlekedésben találkozhat. Folyamatban van egy 2000 négyzetméteres technikai épület megvalósítása, mely műhelyeknek ad majd helyet, ennek közelébe pedig egy közel azonos nagyságú, 2200 négyzetméteres fogadóépületet terveztek.

A 250 hektáros komplexum két év alatt készülhet el. A város környékén kialakítandó 5G-s informatikai hálózattal is összehangolva készülő tesztpálya közvetve és közvetlenül mintegy 350 új mérnöki álláshelyet teremt.

A nemzetgazdasági tárca és a magyar autóipar érdekelt szereplői között a projektet támogató együttműködést már több tucatnyi vállalat és cégcsoport írta alá, köztük a Magyar Telekom Nyrt., a T-Systems Magyarország, az Elmu Zrt. és a Knorr-Bremse Fékrendszer Kft. Jelezte továbbá részvételi szándékát a kínai Huawei és az elektromos járműveket és akkumulátorokat előállító Build Your Dreams (BYD) is. A pálya terveit a 70 éves járműipari tapasztalattal rendelkező, az önvezető autók fejlesztése területén is a világelsők közé tartozó japán Horiba Mira Ltd. készíti.

 

Források:

Európában is egyedülálló fejlesztés – ilyen lesz a zalaegerszegi tesztpálya – automotor.hu – 2018. május 13.

A tesztpálya hivatalos weboldala: Zalazone.hu

Kép forrása: https://zalazone.hu/