A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar diákok allergénleolvasót fejlesztettek

A A A    Nyomtatható verzió

17 éves diákok GrEAT névre hallgató csapata allergénleolvasó innovációjukkal megnyerték a startup-tehetséggondozásra fókuszáló USchool vállalkozói oktatási program döntőjét.

A fiatalok fenntarthatóság témában egy olyan alkalmazást készítettek, melynek segítségével a vásárlók beolvashatják az élelmiszerek csomagolásán feltüntetett allergéneket, melynek köszönhetően biztonságosan kiválaszthatják a számukra veszélytelen alapanyagokat. Az innováció megkönnyítheti az ételallergiások életét.

A GrEAT csapatát Végh Veronika, Szabó Rebeka és Merhala Dorina, 17 éves diákok alkották.

Az USchool versenyén a diákok vállalkozókból, befektetőkből és érdeklődőkből álló közönség előtt mutathatták be projektjüket.

A USchool egy modern szemléletű oktatási program, amely vállalkozói szemlélet és kompetenciák oktatásával az életre készíti fel a középiskolás diákokat. A program során a diákok megtapasztalják a projekt és üzleti tervezés esszenciáját, a marketing és sales alapjait, a csapatmunkát, de ami a legfontosabb megtanulják, hogyan kell prezentálni a hónapokon át fejlesztett projektjüket, és végső soron önmagukat. A csapatok munkáját egy elkötelezett és motivált fiatal vállalkozókból és nagyvállalati partnerek munkatársaiból álló mentorcsapat segíti folyamatosan, ill. a heti egyszeri találkozók során. A program hossza 4-6 hónap.

Tavaly 12 iskola 22 diákja vett részt a USchool programban, idén pedig több mint 40 iskolából 100 középiskolás szerezhetett vállalkozói tapasztalatot.

Az idei verseny második helyezettje Remetei-Filep Eperke, Versánszky Dalma és Tóth Leila alkotta LED csapata, ötletük a beltéri falmászást forradalmasítja LED-fényekkel.

A dobogó harmadik fokára a Rekamé csapat állhatott fel. Az Asztalos Noémi, Erdős Mátyás és Egressy Dániel részvételével felálló csapat az élelmiszerhulladék mennyiségének minimalizálása érdekében olyan alapanyagokat használna a főzéshez, amelyek szavatossági ideje a közeljövőben jár le.

Az 1–3. helyezett csapatok tagjai a június végi, szlovéniai nemzetközi döntőben mutatják be projektjüket.

 

Források:

Ételallergiások életét könnyíti meg a magyar diákok startupja – forbes.hu – 2018. június 08.
USchool hivatalos oldala - http://uschool.hu/

Kép forrása: http://uschool.hu/about/