A szellemi tulajdon védelme
 

Magyarország öt helyet javítva a 47. az idei versenyképességi listán

A A A    Nyomtatható verzió

Az IMD svájci üzleti iskola Versenyképesség Központjának jelentése szerint Magyarország a tavalyi 52. helyről a 47-re ugrott a versenyképességi listán.

„Az IMD svájci üzleti iskola Versenyképesség Központja (IMD World Competitiveness Center) 1989 óta teszi közzé évkönyv formájában versenyképességi rangsorát. Ebben összesen 258 indikátorra építenek és 63 ország relatív rangsorát adják meg.”- olvasható az innoportal.hu oldalán.

A jelentés szerint a magyar versenyképességet számos bizonytalansági tényező szövi át, mint például az ország uniós támogatásoknak való magas kitettsége, illetve az, hogy egyelőre keveset lehet tudni az új kormány strukturális reformpolitikájáról.

A magyar gazdasági teljesítményéről szólva az elemzés méltatta a GDP-arányos külkereskedelem magas rátáját, a beruházások föllendülését. Ugyanakkor fenntarthatatlannak minősítették a kedvező foglalkoztatási adatokat a közmunkások magas száma, a fiatal és képzett munkaerő elvándorlása miatt.

A kormányzati hatékonyság terén is javulás tapasztalható, amit a fegyelmezett költségvetési politikával, az üzletvitel és befektetések szempontjából kedvezőbbnek ítélt adókörnyezettel indokolt az elemzés, kiemelve, hogy a vállalati nyereségadó szempontjából Magyarország a 63 ország közül élenjárónak számít.

Az évkönyv hazánk üzleti hatékonyságában is fejlődést lát, ahhoz viszont, hogy ez a pozitív trend folytatódhasson, olyan intézkedések meghozatalát látják indokoltnak, amelyek fellendítik a képzett munkaerő kínálatát. Az MDI azonban azt is megjegyezte, hogy a digitális és technológiai készségek szintje továbbra is nagyon alacsony és emellett még a nyelvtudás és nyelvi készségek állapota is rendkívül szegényes.

Érdekességképpen: Az öt legversenyképesebb gazdaság idén csak sorrendjében tér el a megszokottól. Az Egyesült Államok visszaszerezte első helyét, őt követi Hong Kong, Szingapúr, Hollandia végül Svájc.

Az IMD a felméréshez kapcsolódó kisfilmet készített, mely az alábbi linken megtekinthető:

https://www.youtube.com/watch?v=S1po51dFywM

 

Forrás:

Versenyképesség: Magyarország öt helyet lépett előre – innoportal.hu – 2018. május 28.

Kép forrása: https://www.youtube.com/watch?v=S1po51dFywM