A szellemi tulajdon védelme
 

A hamis eredetű termékek kiszűréséhez nyújt majd segítséget

A A A    Nyomtatható verzió

A 100%-os magyar tulajdonban lévő, Bálint Analitika Mérnöki Kutató és Szolgáltató Kft. a mintavételezés, a helyszíni mérések, a laboratóriumi vizsgálatok és azok eredményeinek értékelése, szaktanácsadás, valamint környezeti kárfelmérés és kármentesítés tekintetében egyedülálló helyet foglal el a hazai és nemzetközi piacon. Egyik sikeres projektjük a vörösiszap-katasztrófa veszélyhelyzetének minimalizálása, a román partokra vontatott hulladékszállító hajóban tárolt veszélyes hulladékok mentesítése volt.

Legújabb projektjük célja a hazai termőhelyek talajában található fémek, félfémek és ritkaföldfémek mennyiségére és az egyes elemek izotóparányaira jellemző sokszínűség kutatása. Továbbá egy olyan módszer kidolgozása, amely alkalmas a növényi eredetű termékek termőhelyének objektív azonosítására.

A mezőgazdasági termékek eredetének azonosítása jelenleg a termék csomagolásán feltüntetett "származási hely” megjelöléssel történik, pl. a Kínában termesztett fokhagyma Magyarország területén történő átcsomagolásakor származási helyként Magyarországot tüntetik fel. Ez a gyakorlat egyébként Európában általános. A mezőgazdasági termékek nyomon követéséhez azonban nem a „származási” helyet, hanem a termő helyet kellene megjelölni.

A Bálint Analitika Kft. fejlesztése erre kíván megoldást nyújtani. Projektjük eredményeként egy olyan szolgáltatást kívánnak létrehozni, amely segítséget nyújt a hamis eredetű termékek kiszűrésében és objektív alapokra helyezheti az Oltalom Alatt Álló Eredetmegjelölés (OEM), valamint az Oltalom Alatt Álló Földrajzi Jelzés (OFJ) rendszereket.

Az NKFI Alap „VÁLLALATI KFI_16” pályázati kiírásán 499 635 822 Ft állami támogatást elnyert, 896 800 000 Ft összköltségvetésű projekt 2017. július 1-én indult és várhatóan 2019. június 30-án zárul.

 

Forrás:

Termőhely azonosítási módszert fejlesztenek – sajtokozlemeny.com – 2018. szeptember 07.

Kép forrása:  http://www.balintanalitika.hu/