A szellemi tulajdon védelme
 

Műanyag hulladékból beton

A A A    Nyomtatható verzió

Bus Károly, magyar feltaláló a nem újrahasznosítható, vagy csak nehezen feldolgozható műanyaghulladék kezelésére talált megoldást, műanyaggal kevert beton találmányával.

A feltaláló eljárása az építőiparban széles körben felhasználható betontermékek gyártására egyaránt alkalmas, így például útalap, sávbeton, házalap, zajterelő falak, autópályák/autóutak sávelválasztó terelőbeton, szendvicspanelek vagy akár zsalukövek kitöltő falazatként, illetve – a hulladék típusától függően – akár közvetlen falazat építésére is használható.

Bus Károly eljárásának a lényege az összedarált, értéktelen hulladék „összeragasztása” a cementtel. Vagyis az apró műanyagrészecskéket összekeverik a cementtel és vízzel, azonban ahhoz, hogy beton legyen belőle, hozzá kell önteni a magyar fejlesztésű adalékot is. A végeredmény – a benne lévő darálék miatt – egy rugalmas alapanyag, melynek terítése megegyezik a hagyományos betonéval.

Bus Károly találmánya – a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala nyilvános adatbázisa alapján – ideiglenes oltalom alatt áll (ügyiratszám: P1500224), illetve több országra kiterjesztett nemzetközi szabadalmi oltalom is védi.

A feltalálóval készített kisfilmet a youtube csatorna alábbi oldalán lehet megtekinteni:

https://www.youtube.com/watch?v=SrSmG4tGgAs

 

Magyar szabadalom: hulladékból beton –euronews.com – 18. június 27.

Kép forrása: http://hu.euronews.com/2018/06/27/magyar-szabadalom-hulladekbol-beton