A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar kutatókat is bevontak egy nemzetközi kutatási projektbe

A A A    Nyomtatható verzió

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma kezdeményezésére, huszonkét intézmény, köztük a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) munkatársai koponyasérültek kezeléséhez szükséges modern diagnosztikai eszköz fejlesztésén dolgoznak.

A fejlesztés célja, a koponyasérülések diagnosztizálására jelenleg használatos képalkotó eszközök (CT) kiváltása egy sugárdózis mentes, költséghatékony megoldással.

Büki András, a PTE idegsebészeti klinikájának igazgatója – az MTI-hez eljuttatott nyilatkozata – szerint, a kutatás eredményeként két biomarkert – GFAP és UCH-L1 elnevezésű fehérjéket – azonosítottak, amelyek kimutatása a vérből és az agyvízből már a korai szakaszban utal a páciens sérülésének súlyosságára. Ezzel a megoldással elsősorban az enyhe és közepesen súlyos koponyasérültek esetében mintegy 35 százalékkal csökkenthetők a CT-vizsgálatok száma.

A szakemberek kutatási eredményein alapuló, de még kifejlesztés előtt álló, új diagnosztikai eszköz – az ambuláns klinikai felhasználáson túl – további előnyt jelenthet sport-, vagy harctéri sérülések helyszíni alkalmazása esetén is.

A pécsi idegsebészeti klinika – az amerikai védelmi minisztérium által kezdeményezett vizsgálatsorban – a Banyan Biomarkers első Egyesült Államokon kívüli partnere volt.

 

Forrás:

Komoly áttörésen dolgoznak a magyar kutatók – hazipatika.com – 2018. július 31.

Kép forrása: https://www.alz.org/