A szellemi tulajdon védelme
 

LAPIDARIS – „Kőbe vésett történet”

A A A    Nyomtatható verzió

Simon András és Berencsi Máté ötletgazda nevéhez köthető a gyász feldolgozását segítő, a modern technológia nyújtotta lehetőségekre épülő okossírkő, mely a „Lapidaris” – azaz kőbe vésett történet – nevet viseli.

A Lapidaris Kő egyik célja a megemlékezés lehetősége az elhunytról a családnak, barátoknak, ismerősöknek, a másik célja a tájékozódás segítése a temetőn belüli nyughely megtalálásához.

A Lapidaris rendszere két fő részből áll: az elhunyt síremlékén elhelyezendő Lapidaris Kőből és az ehhez kapcsolt, a www.lapidaris.com weboldalon elérhető online emlékoldalból.

A szolgáltatás igénybevételéhez először is szükség van egy Lapidaris Kő megvásárlására. Az emlékkő eredeti Hollóházi Porcelánból, 21 karátos arany szegéllyel és matt fekete borítással, nem máshol, mint a Hollóházi Porcelángyárban készül.  Az emlékkő tartalmaz egy NFC chipet, így a Lapidarishoz hozzáérintve az NFC kommunikációra alkalmas készüléket (mobiltelefon, tablet) azonnal megnyílik a hozzá tartozó online emlékoldal. Az online emlékoldal szerkeszthető, oda feltölthetők fotók, adatok, egyedi információk vagy választhatók a rendszerből idézetek is.

A magyar találmányról bővebben a hivatalos weboldalán lehet olvasni:

https://lapidaris.com/

 

Források:

Megérkezett a 21. század a sírkertekbe – szon.hu – 2018. augusztus 16.

Kép forrása: https://lapidaris.com/