Magyar, ausztrál, norvég, német és kínai kutatócsoportok közös projektjük során elsőként tárták föl a kenyérbúza teljes genetikai állományát, meghatározták a lisztérzékenység, illetve búzaallergia kialakulásáért felelős fehérjecsaládokhoz tartozó gének pontos számát és kromoszómapozícióját.
Juhász Angéla kutató elmondása szerint „Ha ismerik ezeket a fehérjéket, és értik a kenyérbúzára jellemző genetikai változatosságot, illetve a növényre hatást gyakorló környezeti tényezők szerepét, akkor segíteni tudják a nemesítőket és az élelmiszeripart olyan alapanyagok és élelmiszerek előállításában, amelyeket majd azok is fogyaszthatnak, akiknek egyébként tartózkodniuk kellene a búzaalapú élelmiszerek fogyasztásától” – olvasható az MTA oldalán. Az eredmények ismeretében új lehetőségek nyílnak a lisztérzékenyek életminőségének javítására.
A projektről részletesen informálódni az MTA oldalán megjelent cikkből lehet:
http://mta.hu/tudomany_hirei/a-buza-genomja-lehet-a-kulcs-a-csokkentett-allergentartalmu-buzafajtak-nemesitesehez-108953
A kutatás eredményeit összegző tanulmány a neves Science Advances augusztus 17-i számában olvasható.
Forrás:
Megnyílt az út a lisztérzékenyek kenyere felé – magyar kutatók is részt vettek az úttörő nemzetközi vizsgálatban – mta.hu – 2018. augusztus 16.
Kép forrása: http://mta.hu/