A szellemi tulajdon védelme
 

Négy hazai egészségügyi innovációs kezdeményezés is

A A A    Nyomtatható verzió

Az Európai Bizottság és az Európai Technológiai Intézet által támogatott EITH Health a világ egyik legnagyobb egészségügyi innovációs kezdeményezése. Tagjai között megtaláljuk Európa vezető egészségipari és gyógyszeripari vállalatait, kutatóintézeteit valamint a kontinens tíz leginnovatívabb egyeteme közül nyolcat. Pályázatuk célja az egészségügyi innováció erősítése, illetve a nemzetközi együttműködés erősítése.

A tavasszal meghirdetett pályázat döntőjét novemberben rendezik meg Budapesten, ahol 25 csapat, köztük négy hazai mutathatja be egészségügyi innovációját.

„Az egyik magyar startup a Clavicont, amely egy neurológiai és pszichológiai diagnózisok felállítását támogató eszközt dolgozott ki. A fejlesztés a Parkinson-kór kezdeti tüneteit is ki tudja mutatni.

A DiabTrend cukorbetegek számára okosnaplózó alkalmazást fejlesztett ki. Az applikáció az adatok folyamatos elemzésével felügyeli a vércukorszintet, és figyelmeztet annak veszélyes változásaira.

A HepC a Hepatitis B és C vírusa ellen küzd. A szintén továbbjutó adatbányász startup, a Spicy Analyticsegészségügyi adatgyűjtéssel és a komplex adatokon nyugvó, szofisztikált módszertanok általi elemzéssel és modellezéssel foglalkozik. Emellett a piackutatás és alkalmazásfejlesztés, valamint a klinikai kutatások támogatása is a profiljukba tartozik.”- olvasható a 24.hu oldalán.

A budapesti fináléban a három legsikeresebben prezentáló csapat 60 ezer eurót nyer prototípusának továbbfejlesztésére.

 

Forrás:

Sokat érő ötletek a magyar egészségügyben – 24.hu – 2018. augusztus 08.

Kép forrása:  https://www.ut.ee/en/