A szellemi tulajdon védelme
 

A kutyák életkora és az állatok egészségi állapotának

A A A    Nyomtatható verzió

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia tanszékének kutatócsoportja legújabb vizsgálatai a kutyák életkora és az állatok egészségi állapotának összefüggéseire, illetve az ebeket ért traumatikus események hosszú távú hatásaira terjednek ki. A program részeként a kutatók négy éven át több mint száz idősödő, 8 évnél öregebb kutya életét követik figyelemmel.

Az eddigi vizsgálati eredmények szerint a keverék kutyák sokkal egészségesebbek, mint fajtiszta társaik.

A kutyáknál is beszélhetünk kamaszkorról, felnőttkorról, idős- és matuzsálemi korról. Várható élettartamukat a fajta és méret mellett táplálkozásuk, életmódjuk, a genetika és ami a legfurcsább, az életük során fellépő traumatikus események (pld. gazdaváltás, menhelyre kerülés) is jelentősen befolyásolják.

A traumatikus események hosszú távú hatását a magyar kutatók a világon elsőként kezdték el elemezni. Céljuk olyan módszertan kidolgozása, amely segíti az állatok egészséges élettartamának meghosszabbítását.

 

Forrás:

A világon egyedülálló következtetésre jutottak az ELTE kutatói a kutyák öregedésével kapcsolatban – hvg.hu – 2018. szeptember 10.

Kép forrása: http://etologia.elte.hu/hu/home/