A szellemi tulajdon védelme
 

Dobogós helyen végzett a kecskeméti egyetem csapata

A A A    Nyomtatható verzió

A kecskeméti Neumann János Egyetem MegaLux napelemes autója ismét sikeresen teljesített a világ legnagyobb európai  napelemes autó-versenyén, a European Solar Challenge-en.

Kizárólag elektromos meghajtással összesen 878 km-t tettek meg 24 óra alatt a kecskeméti szuperautóval és ezzel a teljesítménnyel az előkelő, harmadik helyen végeztek a magyar fiatalok.

A napelemes szuperjárgányt még 2015-ben készítette el a Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kar (GAMF) 14 tagú járműépítő csapata az ausztráliai World Solar Challenge versenyre. Igaz, azóta a fiatal mérnökök folyamatosan fejlesztik a járművet, de szinte kivétel nélkül ott vannak a versenyek élmezőnyében. Ausztráliában is és a dél-afrikai Sasol Solar Challenge országúti versenyen is harmadikként állhattak föl a dobogóra.

A kecskeméti fiatalokat a Bridgestone Magyarország Kft. segítette, amely kifejezetten a versenyre tervezett speciális, ultrakönnyű és kis gördülési ellenállású abroncsokat szállított a kocsihoz.

A csapat tagjai azt tervezik, hogy – akárcsak 2015-ben – újra rajthoz állnak majd a MegaLux-szal az Ausztráliában zajló Bridgestone World Solar Challenge-en. Az elektromos autók legnagyobb nemzetközi megmérettetésén a csapatok járműveinek mintegy 3.000 km-t kell majd megtenniük Darwin és Adelaide között, tisztán napenergiával.

 

Forrás:

Élmezőnyben a kecskeméti egyetem napelemes autója – orienptress.hu – 2018. szeptember 25.