A szellemi tulajdon védelme
 

Tehetséges kutatónőket díjaztak az Akadémián

A A A    Nyomtatható verzió

Tizenhat évvel ezelőtt hirdették meg először Magyarországon a L’oréal-UNESCO Magyar Ösztöndíj a Nőkért és a Tudományért programot a L’ORÉAL Magyarország és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága - a Szociális Innováció Alapítvány a Kelet-Európai Térség Fejlesztéséért - útján a Magyar Tudományos Akadémia védnöksége alatt. Az ösztöndíj célja, hogy a fiatal tudós nőket és kutató szakembereket kiemelkedő és gyakorlatba vehető tudományos eredmények elérésére serkentse, továbbá ösztönözze és előmozdítsa a magyar nők helyzetét a tudományos és kifejezetten kutatói pályán, a legkülönbözőbb kutatási területeken.

Az ösztöndíjprogram által nyújtott lehetőségeken keresztül ezek a fiatal, tehetséges nők fejleszthetik képességeiket és a tudomány, illetve a kutatói pálya nagyköveteivé válhatnak.

A rangos elismerést idén Csapó Edit, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Vegytani Intézetének főmunkatársának és Kubinyi Enikő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézet Etológia Tanszékének tudományos főmunkatársának ítélte az akadémikusokból álló zsűri.

Csapó Edit, olyan aranytartalmú vegyületeket vizsgál, amelyek fluoreszkáló szenzorként a gyógyszerek hatóanyagainak útját kísérik végig a szervezetben. Egy migrénnél például megmutatják, hogyan éri el a fájdalomcsillapításra használt hatóanyag a kezelendő területet. Kutatásai emellett hasznosak lehetnek egyes betegségek, például az Alzheimer- és a Parkinson-kór kezdeti felismerésében is. A kutatónő által használt anyagok szó szerint rávilágítanak olyan a testben zajló változásokra, amikor bizonyos molekulák a természetestől eltérő módon alakulnak át. Vizsgálatainak eredményei a jövőben a hatékonyabb és eredményesebb gyógyszerfejlesztéseket segíthetik.

Kubinyi Enikőkutatásaival jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy bebizonyosodjon, a kutya az egyik legjobb állatmodellje az emberi öregedés vizsgálatának. A szakember által vezetett nemzetközi kutatócsoport azon dolgozik, hogy azonosítsa az agy öregedésével járó változásokat, és így idejében meg lehessen állítani a leépülését. A csoport olyan viselkedésteszteket dolgozott ki, amelyekkel külön felkészítés nélkül azonosítani lehet az időskori memória, a problémamegoldó és tanulási képességek romlását. A kutatás folyamán egy világszinten egyedülálló Kutya Agy- és Szövetbankot is létrehoztak, amelyben a gazdák által felajánlott, egészségügyi okokból elaltatott kutyák szöveteit tárolják és tanulmányozzák”. – olvasható az MTI oldalán.

 

Forrás:

Egy etológus és egy kémikus kapta idén A nőkért és a tudományért ösztöndíjat – mta.hu – 2018. szeptember 26.

 

Kép forrása: http://semmelweis.hu/