A szellemi tulajdon védelme
 

Átadták az Év háza pályázat díjait

A A A    Nyomtatható verzió

Az idén két pályamunka is fődíjat nyert az Év háza pályázatán.

Az 500 ezer forinttal járó fődíjat családi ház és lakóépületek kategóriában Kovács D. Barnabás nyaralója, illetve középületek kategóriában Berecz Tamás és Batári Attila építészpáros budapesti Tours-i Szent Márton-plébániatemplomon végzett épületfelújítása nyerte.

Kovács D. Barnabás dörgicsei nyaralója szépen idézi a múlt idők vidéki építészetét. Az épületet a visszafogott, elegáns szín- és anyaghasználat jellemzi, melyet átlátások, a néhol előtűnő faszerkezetek és látszó fedélszék, valamint az alaprajzi szerkesztés és terek tesznek korszerűvé.

Berecz Tamás és Batári Attila plébániatemplomon végzett munkája is elnyerte a zsűri tetszését.

Az építészpáros templomrekonstrukciója során az építész eredeti szándékára figyelemmel jelentősen átalakították, megújították a középületet. A templom utcafronti oldala új épületrésszel bővült, a plébánia belső terei teljesen megváltoztak. A három évtizedes ólomüvegeket, melyek már rossz állapotban voltak, sikerült megmenteni és felújítani. A két szakember magas szintű társművészete gyakorlatilag újjászülte a templomot.

Az Év Háza a hazai építészszakma elismert díja, mely a családi házak és a kis lakóépületek szakmai szempontok alapján értékelt elismerése Hagyományosan októberben az Építészet Világnapjához kapcsolódóan tartják az Év háza pályázat díjátadó ünnepségét. 2018-ban a családi ház és kis társasház kategória mellett újdonságként középület kategóriában is lehetett pályázni.

Idén az Év háza 10 éves jubileumára elkészült egy a pályázatról szóló építészeti tematikájú könyv is a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával. A könyv bemutatja a 2008 és 2018 között kiírt 9 pályázat összesen 33 díjazott pályaművét és megszólaltatja az Év háza pályázat bíráló bizottságának elnökeit is.

 

Forrás:

Nincs ember, aki nem akarna ebben a házban lakni – hvg.hu – 2018. október 2.

Kép forrása: https://evhaza.hu/ev-haza-palyazat-2018/