A szellemi tulajdon védelme
 

Új magyar találmány a környezettudatosság jegyében

A A A    Nyomtatható verzió

A Poli-Farbe Vegyipari Kft. szakemberi és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) mérnökei közös festékfejlesztést végeztek, melynek eredményeként egy új termékújdonságot, lakást fűtő falfestéket sikerült megalkotniuk.

A magyar találmány új irányt teremthet a lakásfelújításban és az okos-lakás kialakításában.

A speciális falfesték elektromos fogyasztónak minősül, olyan rendszer, amely áramforrásból, szabályozó rendszerből és elektromos vezetőképességgel rendelkező adalékokat tartalmazó festékből áll.

A hazai innováció lényege, hogy jól szigetelt szerkezeten, a megfelelően előkészített és alkalmazott festékfűtés lényeges idő- és hőveszteség nélkül, közvetlenül melegíti a kijelölt területet. Kiegészítő fűtésként használva körülbelül 6 m2-es felülettel egy 60-70 m2-es területű lakást lehet temperálni, 500-550 watt/m2 teljesítmény mellett.

A termék a tervek szerint minden háztartásban kiépíthető lesz, de a jelenlegi állás szerint csak akkreditált szakember telepítheti a rendszert. A távolabbi tervek között szerepel a műszaki-gépészeti tartalom egyszerűsítése annak érdekében, hogy a jövőben bárki telepíteni tudja majd a fűtőrendszert.

Az együttműködés keretében a partnerek hét szakembere dolgozott a fűtőfesték fejlesztésén, ahol a Poli-Farbe vegyészei a gyártó fejlesztőlaboratóriumában megálmodott festéket tökéletesítették, míg a BME mérnökei az áramforrás és vezérlés kialakításával foglalkoztak.

 

Források:

Lakásfűtő falfestéket fejleszt a Poli-Farbe – polifarbe.hu.
Forradalmasíthatja a fűtést egy magyar fejlesztésű falfesték – portfolio.hu – 2018. október 2.

Kép forrása: http://www.polifarbe.hu/