A szellemi tulajdon védelme
 

A járványok és tömeges megbetegedések

A A A    Nyomtatható verzió

A fertőző betegségek elleni küzdelemben válhat jelentőssé az a legújabb alkalmazás, mely a WHO PATH és a magyar Starschema Kft., közös fejlesztőmunkája nyomán jött létre.

Az innovatív rendszer lehetővé teszi a szakemberek számára, hogy egy felületen kövessék a betegségek terjedését, megbirkózzanak a sokszor többmilliós rekordszámú adathalmazok elemzésével, és meghatározzák azokat a kritikus régiókat, ahol megelőzésre vagy beavatkozásra van szükség

Az új, integrált információs rendszer a WHO által létrehozott DHIS2 nyitott adatbázis-platformban tárolt, hatalmas mennyiségű egészségügyi információ tömegből építkezik, mely orvosi vizsgálatok és kezelések eredményeit, kórképeket, laborleleteket, valamint a páciensek adatait tárolja a világ minden tájáról. Ezeket az adatokat főként a helyi orvosok és egészségügyi dolgozók rögzítik napi rendszerességgel. A frissen fejlesztett big data rendszer újdonsága, hogy egy felületen keresztül teszi elérhetővé a különböző fertőző betegségekkel kapcsolatos adatokat, és modern elemzési eszközöket biztosít feldolgozásukhoz.

A big data használata nagyban bővíti a megelőzés és a kialakult járványhelyzet kezelése érdekében bevethető intézkedések körét.

A magyar csapat programozói, elemzői és technikai segítséget nyújtott a projektben.

A fejlesztést elsőként Zambiában, Szenegálban és Etiópiában alkalmazzák a malária terjedésének megfigyelésére.

 

Forrás:

Magyar big data megoldás állja útját az afrikai fertőző betegségeknek – hirek.prim.hu – 2018. október 15.

Kép forrása:

http://hirek.prim.hu/cikk/2017/10/31/magyar_big_data_ceg_szall_be_az_ehezes_elleni_globalis_kuzdelembe