A szellemi tulajdon védelme
 

Hatékony poloskacsapda kifejlesztésén dolgoznak az MTA kutatói

A A A    Nyomtatható verzió

A zöldes színű vándorpoloskák és a barnás mintázatú márványpoloskák más néven „büdös bogarak” sokak számára okoznak bosszúságot azzal, hogy – a hideg éjszakákat érzékelve – melegebb helyeket keresve tömegével húzódnak be házakba, lakásokba. A poloskák ezen fajai az emberre nézve nem veszélyesek, azonban a mezőgazdaságban súlyos károkat okozhatnak. Poloskajárás után – mivel növényi nedvekkel táplálkozik – fogyaszthatatlanná válnak a zöldségek, gyümölcsök. Ezért mindenképpen fontos mielőbb elpusztítani a lakásba bejutó példányokat, ugyanis az áttelelő egyedek lesznek az alpítói a következő évi populációnak.

Természetes ellensége egyelőre a kutatók számára nem ismert, jelenleg csak rovarirtószereket tudnak alkalmazni.

Az MTA ATK Növényvédelmi Intézet kutatói most arra keresik a választ, hogy ezek a fajok milyen növényeket részesítenek előnyben.

„Ez azért lényeges, mert van esély arra, hogy az értékesebb növényeink közé olyan, számunkra kevésbé értékes növényeket ültessünk, amelyekre inkább át tudjuk csábítani a poloskákat” – magyarázza a szakember. A kutatók egy környezetbarát gyérítési módszer kidolgozásával is foglalkoznak. Pontosan azt a jelenséget igyekeznek kihasználni, amellyel az utóbbi hetekben rengetegen szembesültek: ezek a fajok együtt, nagy számban vonulnak el telelni. A kutatók modellezik a jellegzetes telelőhelyeket, mégpedig azért, hogy egy könnyen és egyszerűen megsemmisíthető csapdát fejleszthessennek ki. „A csapdákkal sajnos nem fogjuk tudni teljesen kiirtani ezeket a kártevő rovarokat, de az egyedszámukat remélhetőleg jelentősen visszaszoríthatjuk majd” – teszi hozzá az MTA ATK Növényvédelmi Intézet igazgatója.” – olvasható az mta.hu oldalán.

A kutatók úgy tervezik, hogy 2020 végén egy poloskacsapda prototípust le fognak tudni tenni az asztalra.

 

Forrás:

Az MTA már dolgozik a hatékony poloskacsapdán – mta.hu – 2018. október 16.

Kép forrása:  http://novi.agrar.mta.hu/