A szellemi tulajdon védelme
 

A szén-dioxid átformálásán dolgoznak Szegeden

A A A    Nyomtatható verzió

A Szegedi Tudományegyetem és a ThalesNano Zrt. közös projektjük célja az egyre gyarapodó szén-dioxid átformálása még azelőtt, mielőtt az a levegőbe kerülne.

Ehhez olyan reaktorokat fejlesztenek, amelyek alternatív energiaforrások igénybevételével képesek hidrogént előállítani vagy szén-dioxidot átalakítani a vegyipar számára hasznos anyagokká. További előnye, hogy újabb kutatások eredményeként nemcsak földi körülmények között, hanem a jövőben az űrben, akár a Marson szintén alkalmazható reaktor fejleszthető.

A projekt során ezidáig hidrogénfejlesztésre és a szén-dioxid átalakítására katalizátorokat és katalizátor előállítási módszereket fejlesztettek, valamint elkészítették azokat a laboratóriumi szintű cellákat, amelyek a későbbi méretnövelés alapját képezik.

Az összesen 1,226 milliárd forintos teljes költségvetésű, négyéves kutatás-fejlesztési programot az Európai Uniós forrás 846,7 millió forinttal támogatja.

A fejlesztés 2021. június 30-ig befejeződik, addigra el fog készülni a nagy kapacitású prototípus.

 

Forrás:

Szén-dioxid reaktort fejleszt a Szegedi Tudományegyetem és a ThalesNano Zrt. – oldportal.u-szeged.hu – 2018. november 07.

Kép forrása: https://pid.hu/