A szellemi tulajdon védelme
 

Dobogós helyet szerzett a magyar fejlesztésű GlovEye

A A A    Nyomtatható verzió

A második leginnovatívabb eszköz lett a BME-s diákok látássérülteket segítő speciális olvasókesztyűje – GlovEye – az idei Falling Walls Lab nemzetközi döntőjén Berlinben.

A magyar mérnökhallgató diákok fejlesztése két részből áll. Egy speciális Braille-panellel ellátott kesztyűből és egy alkalmazásból, amely bármilyen, kamerával rendelkező okos eszközön futtatható. Az alkalmazás valós időben beolvassa az általa látható szöveget, és az egyes karaktereket Bluetooth kapcsolaton keresztül továbbítja a kesztyűnek, amit a felhasználó Braille-karakter formájában érzékel az ujján.

Mindez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a felhasználó felhúzza a speciális kesztyűt és a fejére erősíti a mobilját, hogy annak kamerája rálásson a szövegre. Ezt követően pedig már csak húznia kell az ujját a szövegen.

A műegyetemi fiatalok több nemzetközi versenyen is bemutatták újításukat. 2017-ben a Microsoft Imagine Cup döntőjén Seattle-ben a legjobb 32 pályázat közé választották a Gloveye-t.

A Falling Walls interdiszciplináris konferenciát minden évben november 9-én, a Berlini Fal lebontásának évfordulójához kapcsolódóan rendezik meg a német fővárosban. A rendezvény célja: a tehetségek minél szélesebb körű megismertetésének elősegítése és a szakmai kapcsolatok építésének a megkönnyítése.

A fiatal, tehetséges innovátorok versenyére Falling Walls Lab címmel a konferencia előtti napon kerül sor, melyre a nemzeti előválogatók nyertesei kapnak részvételi lehetőséget. A nemzetközi döntőbe idén 77 ország 100 projektje kapott bemutatkozási lehetőséget a nemzetközi zsűri előtt.

 

Forrás:

MÉRNÖKHALLGATÓINK BERLINBEN ÉRTEK EL ÚJABB NEMZETKÖZI SIKERT FEJLESZTÉSÜKKEL – bme.hu – 2018. november 13.

Kép forrása: https://www.falling-walls.com/lab