A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar bio-szennyvíztisztítási technológia hódít Hollandiában

A A A    Nyomtatható verzió

A budapesti székhelyű BIOPOLUS Technológiák Zrt. bio-szennyvíztisztító innovációját alkalmazzák a hollandiai koningshoeveni trappista apátság területén.

A magyar innovatív technológia lényege, hogy növényeket és algát használnak fel a víz megtisztításához.

„A biológiai tisztításban és feldolgozásban közreműködő mikroszkópikus élőlények (baktériumok, gombák, algák, protozoák, stb.) sajátos szokása, hogy úgynevezett biofilm-kultúrában érzik jól magukat és működnek a leghatékonyabban. Azokat a különleges felületeket szeretik, amelyeken megtapadva optimális életkörülményeket találnak és ideális társas közösségeket hozhatnak létre. Erre a feladatra számos vízi és mocsári növény vízbelógó gyökere is kiválóan alkalmas, de a természet példáját követve, mesterséges gyökerekkel olyan helyeken is létrehozható kiváló élőhely, ahová a gyökerek nem tudnak eljutni. A Biopolus által kifejlesztett műgyökér olyan különleges biotechnológiai eszköz, amelyen az eddig ismert megoldásoknál mind mennyiségében, mind változatosságában lényegesen több biológiailag aktív élőlény képes megtelepedni. Ennek köszönhetően a szennyvíztisztítás nagyságrendileg kisebb helyen, lényegesen olcsóbban és hatékonyabban tud működni.” – biopolus.publikacio.pdf

Ugyancsak ennek az eljárásnak köszönhető, hogy a vízben fellelhető gyógyszer- és vegyszermaradványok is maradéktalanul eltávolíthatók.

A magyar cég következő, kifejezetten a városi szennyvíztisztításra fókuszáló innovációja egy körforgásos technológia megteremtése, melynek során a szennyvízből minden használható anyagot kinyernek és újrahasznosítanak.

A Holland Eindhovenben ez lesz a következő, egy éven belül megvalósuló beruházás.

 

Források:

Magyar fejlesztésű bio-szennyvíztisztító működik Hollandiában – orientpress.hu – 2018. november 24.
Biopolus Műhely Kft.: az élőgépektől az élőgyárakig

www.darinno.hu/wp-content/uploads/2015/01/2455-26-biopolus.publikacio.pdf

Kép forrása:  http://www.biopolus.org/