A szellemi tulajdon védelme
 

Peren kívüli vitarendezési lehetőségek a szellemi tulajdonjogban

A A A    Nyomtatható verzió

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a WIPO Mediációs és Választottbíráskodási Központ (WIPO Arbitration and Mediation Center) együttműködése lehetővé teszik magánfelek részére, hogy peren kívül hatékonyan rendezhessék magyarországi szellemi tulajdoni vitáikat a WIPO szolgáltatásain keresztül. A vitarendezési lehetőségek ebben az esetben nem hagyományos eljárásokat foglalnak magukban, hanem mediátori és választottbírósági tevékenységeket.

A WIPO eljárások számos előnnyel járnak: például a felek megállapodhatnak abban, hogy egyetlen eljárásban megoldják a szellemi tulajdonra vonatkozó, több országban védett vitát, ezáltal elkerülik a több joghatósággal járó jogviták költségeit és összetettségét, valamint az ellentmondásos eredmények kockázatát.

A WIPO Mediációs és Választottbíráskodási Központnak a svájci Genfben és Szingapúrban vannak irodái.  Szolgáltatásaik igen népszerűek – a multinacionális vállalatok, kis-és közepes vállalkozások, startupok, kutatás-fejlesztési  központok, egyetemek, feltalálók körében, – szinte a világ minden tájáról rendszeresen veszik igénybe.

A Központ aktívan segíti a feleket abban, hogy vitáikat alávessék a WIPO alternatív vitarendezési eljárásainak. Ennek körében segítséget nyújt

·       a megfelelő mediátor, választottbíró(k) vagy szakértő kiválasztásában a WIPO Központ adatbázisából vagy más  névjegyzékből,

·         a közvetítő díjának meghatározásában; valamint

·         gondoskodik a kapcsolattartásról és

·         a költségek adminisztrációjáról.

Emellett támogató szolgáltatásokat is nyújt (beleértve a megbeszélésekre vagy tárgyalásra alkalmas helyiségek biztosítását), bárhol is szeretnék a felek az ügyüket rendezni. Az eljárás optimális hatékonysága érdekében a felekkel és a közvetítőkkel a WIPO Központ mindvégig kapcsolatot tart.

A vitarendezés lehetőségeiről bővebben lehet olvasni a WIPO hivatalos oldalán, az alábbi linken: https://www.wipo.int/amc/en/

 

Forrás:

Szellemi tulajdoni viták alternatív (peren kívüli) rendezése a WIPO szolgáltatásain keresztül   – sztnh.gov.hu – 2018. november 28.

Kép forrása: https://www.wipo.int/