A szellemi tulajdon védelme
 

Az agy valódi kora is felfedhető magyar kutatók új módszerével

A A A    Nyomtatható verzió

Vidnyánszky Zoltán és kutatócsoportja új, mesterséges intelligenicára épülő módszert dolgozott ki az emberi agy valódi korának megállapításához. Az eljárás számos idős korát teheti élhetőbbé, mivel a vizsgálatok során jó előre láthatók a kóros agyi öregedési folyamatok, mint például a demencia is. Ezekben az esetekben a korai gyógyszeres beavatkozások és az életmódváltás sokkal hatásosabb, mint a súlyosabb tünetek megjelenését követő beavatkozások.

„A módszer fontos előrelépést jelent a kóros agyi öregedés mesterséges intelligenciával történő hatékonyabb előrejelzésében. Emellett segítséget nyújthat olyan, idegrendszeri képalkotáson alapuló speciális diagnosztikai feladatok megoldásában, ahol kevés adat áll rendelkezésre a mesterséges intelligenciák tanításához. A kutatócsoport jövőbeli kutatásainak célja, hogy módszertani fejlesztéseik eredményeire építve kidolgozzanak egy multimodális, strukturális és funkcionális MRI-képalkotáson alapuló mesterséges intelligenciával támogatott eljárást a kóros agyi öregedés korai kiszűrésére és típusainak osztályozására” – olvasható az mta.hu oldalán.

Az MTA TTK Agyi Képalkotó Központban működő kutatócsoport eljárása sikeresnek bizonyul, eredményüket nemrég az egészségügyi informatika területének legrangosabb folyóirata, a GigaScienceisközölte.

 

Forrás:

Egymástól tanuló mesterséges intelligenciák fedik fel agyunk valódi korát – mta.hu – 2019. jaunár 7.

Kép forrása:  http://www.ttk.mta.hu/