A szellemi tulajdon védelme
 

Új lágyiszap eltávolítási technológiát dolgozott ki a Bahart Zrt.

A A A    Nyomtatható verzió

A Balatoni Hajózási (Bahart) Zrt. innovatív technológiával dolgozó, mobil lágyiszap-eltávolító és víztelenítő berendezést fejlesztett ki.

Az új módszernek köszönhetően a korábbiaknál sokkal hatékonyabb, komplex módon lehet majd a Balatonnál egy-egy strand iszaptalanítását elvégezni. Várhatóan egy-egy beavatkozás pár hétig tart majd, melynek során a berendezés – a komponenseket szétválasztva – a vizet és a homokot visszajuttatja a tóba, a maradék foszforban gazdag iszapot pedig összegyűjti, melyet a balatongyöröki zagytérre szállítják.

Az új eljárás a lágyiszap gyors és gazdaságos eltávolítása mellett vízminőség javulást is eredményez, valamint hozzájárul a fenntarthatósághoz és az optimális mederviszonyok megteremtéséhez is.

Az új berendezés a hazai hasznosításon túl alkalmas a Balatonhoz hasonló sekély vizű, iszaposodás által érintett tavak kezelésére külföldön is.

A Bahart Zrt. az unió 180 millió forintos támogatásával, összesen mintegy 350 millió forint ráfordítással végezte el fejlesztését.

Forrás: https://balatonihajozas.hu/

 

Új technológia tavasztól a balatoni iszapeltávolításban – kanizsaujsag.hu – 2019. január 14.