A szellemi tulajdon védelme
 

Rangos orvosi díjat nyert egy magyar neurobiológus

A A A    Nyomtatható verzió

Az európai orvosbiológiai kutatások ösztönzésére és támogatására 1986 óta minden évben odaítélik a Genfben alapított Louis Jeantet-díjat, melyet az idén a magyar Dr. Roska Botond kapta meg.

A világhírű kutató csapatával 13 éve egy olyan megoldáson dolgozik, amellyel újra látást adhat azok számára, akik genetikai szembetegségben szenvednek.

Roska Botond szerint „Olyan vakság, amin egyáltalán nem lehet segíteni, nem létezik. Még azokon a betegeken is lehet valamennyit segíteni, akiknek a komplett látóidege hiányzik. Minden attól függ, hogy mennyi pénzt áldoznak rá.”- olvasható a Qubit oldalán.

Az új, látás visszaállító génterápia a ma még gyógyíthatatlan szembetegségekre nyújthat majd megoldást.

Roska Botond az elmúlt néhány hónapban összesen három fontos elismerést kapott: Mindegyik elismerést első magyarként érdemelte ki: a Bressler-díjat az általa kidolgozott látás-visszaállító terápiáért, az évről-évre agykutatókat elismerő Alden Spencer-díjat a látás folyamatának a megértéséért, és végül idén a Louis Jeantet-díjat a kettő kombinációjáért.

Szakértők szerint a Loius Jeantet-díj az orvosi Nobel-díj előszobája.

Roska Botond molekuláris és sejtbiológus jelenleg a Friedrich Miescher Orvosi Kutatóintézet neurobiológiai kutatócsoportjának vezetője, a Bázeli Egyetem orvostudományi karának professzora.

 

Forrás:

ROSKA BOTOND: OLYAN VAKSÁG, AMIN NEM LEHET SEGÍTENI, NEM LÉTEZIK - Qubit.hu – 2019. január 29.

Kép forrása: https://www.healtheuropa.eu/louis-jeantet-prize-for-medicine-medicinal-therapy/89929/