A szellemi tulajdon védelme
 

Életeket menthet egy magyar fejlesztésű applikáció

A A A    Nyomtatható verzió

Egy magyar fejlesztő, Kolarovszki Zoltán Save Your Life (SYL) néven életmentő applikációt fejlesztett. A mobiltelefon gyorsulásmérőjét használva az applikáció felismeri, ha tulajdonosát baleset éri, ekkor egy automatikusan generált üzenetben segítséget hív.

A magyar fejlesztő az appot úgy tervezte, hogy az a közlekedés során fellépő bizonyos mértékű hirtelen lassulást vészhelyzetként értékelje. Ekkor üzembe helyezi magát, melyről értesítést küld a felhasználónak és egyben riasztja azt, akit a felhasználó előzetesen beállított a készülékén (hozzátartozó v. akár a 112-es segélyhívó).

Ha szükségtelen a segélyhívás, akkor két perce van a felhasználónak arra, hogy az applikáció működését leállítsa, ellenkező esetben az applikáció továbbítja a helymeghatározáshoz szükséges koordinátákat és az alapvető fontosságú egészségügyi adatokat (vércsoport, gyógyszerérzékenység).

A mentők üdvözlik az újítást. A program „számukra is időt takaríthat meg, például a sérült személy beazonosítását már a helyszínre érkezés előtt el tudják végezni, akár az adatait is lekérhetik a saját rendszerükből, amennyiben ez a technológia a rendelkezésükre áll”- olvasható a hirado.hu oldalán.

 

Forrás:

Automatikusan hívja a mentőket a magyar fejlesztésű mobilapplikáció – hirado.hu – 2019. február 14.

Kép forrása: http://apkpure.com