A szellemi tulajdon védelme
 

A Debreceni Egyetem kutatói átfogó elemzést készítettek

A A A    Nyomtatható verzió

A Debreceni Egyetem kutatói német, angol, francia, dán és lengyel szakemberek közreműködésével tíz éven át tartó kutatói munka eredményeként az eddigi legátfogóbb elemzést készítették el a fészekparazita lepkék gazdaszervezet-használatáról.

„Ezeknek a speciális életmódú fajoknak jelentős indikátor szerepük van az élőhelykezelésben, hiszen csak akkor vannak jelen egy területen, ha néhány négyzetméteren belül megfelelő gazdanövényt és hangyagazdát is találnak. A hernyók a védett növény magkezdeményét eszik, majd ledobják magukat a földre, és olyan illatanyagot bocsájtanak ki, illetve úgy ciripelnek, mint a hangyakirálynő, vagy a hangyalárvák. Így várják, hogy egy megfelelő hangya bevigye őket a bolyba. Ez végül mindössze a hernyók 1-2 százalékának sikerül. De a későbbiekben is sok függ attól, hogy milyen gazdához kerül egy-egy hernyó. A lepkék fészekparazitizmusának a különlegességét adja, hogy nem egy, vagy néhány egyednek, hanem a teljes hangyakolóniának mint szuperorganizmusnak a védekezési mechanizmusát kell becsapniuk (úgynevezett szociálparaziták)” – olvashatjuk Debreceni Egyetem honlapján.

A tíz éven át tartó munka során a szakembereknek sikerült fölmérniük, hogy a hangyaboglárka lepkék – európai szinten – hol és milyen hangyafajt használnak „felneveltetésükre”. A kapott eredményekből élőhelyi szinten összesítve az adatokat létrehoztak egy adatbázist, melyhez 40 szerző, több mint 140 cikkét dolgozták föl.

A lepkék jelenlétét kimutató kutatási eredmények egyrészt megmutatják a természetvédelmi szakembereknek, hogy mind a lepkék, mind a hangyagazdák, mind a tápnövények szempontjából megfelelően kezelik-e az egyes élőhelyeket, másrészt hasznosak lehetnek más fészekparazita fajokkal kapcsolatos kutatásokhoz is.

Az ezzel kapcsolatos átfogó publikáció az evolúcióbiológia témakörében is meghatározó lapnak számító Philosophical Transactions Of The Royal Society B folyóiratban jelent meg.

 

Forrás:

Hangyák nevelik a különleges lepkéket – hirek.unideb.hu – 2019. március 01.

Kép forrása:  https://www.facebook.com/debrecenuniversity/