A szellemi tulajdon védelme
 

Epilepszások új vizsgálati eljárása a Pécsi Tudományegyetemen

A A A    Nyomtatható verzió

A Pécsi Tudományegyetemen egy teljesen új vizsgálati eljárást vezetnek be az eddig gyógyíthatatlan epilepsziás betegek kezelésére.

A mélyelektródás vizsgálat valójában a betegek agyi tevékenységének 24 órás, valós időben történő megfigyelését jelenti a koponyán belül elhelyezett, úgynevezett intrakraniális elektródák használatával elvégzett elektroenkefalográfia (iEEG) révén.

Jelenleg legalább ezer olyan beteg lehet Magyarországon, akiknél a hagyományos módszerekkel nem lehet biztonságosan kijelölni a góc helyét, ám az iEEG segítségével jó eséllyel (70-75%) műtétre lehet bocsátani.

Az innovatív, úgynevezett sztereotaxiás EEG-t (SEEG), amely során lényegesen kevésbé drasztikus módon kerülnek a helyükre az ún. mélyelektródák, itt a koponya egy vagy két oldalára fúrt kisebb mint egy milliméteres lyukakon vezetik be őket az agyba.

A SEEG jóval kevesebb szövődménnyel jár, kevésbé fájdalmas és sokkal gyorsabban gyógyul, ám óriási szakértelmet és pontosságot kíván.

A SEEG révén az epilepsziás betegek várható élettartama jelentősen, 6-7 évvel lesz hosszabb, és az életminőségük is markánsan javul, mégpedig viszonylag alacsony költségek mellett.

Az új eljárásról bővebben a hvg.hu oldalán lehet tájékozódni.

 

Forrás:

A szent betegség" ellenszere: több ezer emberensegíthet egy új eljárás Magyarországon – hvg.hu – 2019. április 02.

Kép forrása: http://www.budapestwatersummit.hu