A szellemi tulajdon védelme
 

Jobb a fa, mint a tégla!

A A A    Nyomtatható verzió

A Hello Wood Stúdió új fejlesztésű kabinházai a bizonyítékok arra, hogy mennyire nem igaz az az általános vélekedés, miszerint a készházak kevésbé tartósak a téglaépületeknél. Szerintük egy faház is kibírja 100-200 évig, ha azt jó minőségű anyagokból építik, lehet az tömörfa, UV-szívott faanyag vagy égetéssel konzervált fa, mely se festést se pácolást nem igényel.

Mi is az a kabinház?

A kabinház olyan épített, fenntartható házat jelent, melynek alapterülete nem haladja meg a 28 négyzetmétert, de alkalmas életvitelszerű tartózkodásra. Ez lehet egy házalapra, vagy egy utánfutóra épített kunyhó is. Anyaga általában fa, de manapság már alumíniumból is készítenek kabinházakat. Ezeket az apró építményeket gyakran a tulajdonos igényei és hóbortjai szerint építik, de fontos a hozzáadott egyszerűség és a környezettudatosság is.

Ezek a készházak jellemzően hetek-hónapok alatt elkészülnek (mérettől függően), költségeik nem emelkednek, a szerződött műszaki tartalom kerül az épületekbe, előállításuk teljes egészében környezetbarát, felállításuk egy napnál nem vesz többet igénybe.

A Hello Wood Stúdió első, rendelhető dizájn-kabinháza a Wauhaus, mely 21 és 27 négyzetméteres változatban kapható. Induló bruttó ára 13, 7 millió forint.

A magyar csapat azért lobbizik, hogy ezek a kabinok ne csak nyaralóként és városi környezetben kiadható, Airbnb-kiadásra (rövidtávú lakáskiadás) szolgáló ingatlanként szolgáljanak, hanem kieső területeken, természeti környezetben is felállíthatók legyenek.

A Hello Wood 2010 óta szervez Nemzetközi összművészeti alkotótábort építészhallgatók részére akik – külföldi sztárépítészek részvételével – megtapasztalhatják a kabinházak építésének gyakorlatát. Oktatási programjuk 2015-ben elnyerte a neves Architizer A+ díjat, míg a tokaj-helyaljai Építész Mustra nyolc intézményben ér kreditet.

A Hello Wood célja, hogy erősítse a csökkenő lélekszámú vidéki városok, falvak identitását, amelyre a diákok installációkkal hívják fel a figyelmet, a természeti környezetre és a helyi kulturális értékekre is reflektálva. Az Építész Mustra előtt a részt vevő egyetemisták felmérik a helyszínen a legégetőbb társadalmi problémákat, erre születnek megoldásként az installációk. Épült így már Tállyára kerekeken gurítható, színes kerítés, mely az udvari játékot tette lehetővé az iskolaépület mellett zajló építkezés ellenére, vagy színes, figyelemfelhívó tető egy elnéptelenedett házra Mezőzomboron, melynek régi tetejét fűtéshez hordták el a falu lakói. A legnagyobb nemzetközi visszhangot a Müpa elé felállított, 365 szánkóból álló karácsonyfájuk kapta, melynél a szánkókat végül a szponzor az SOS-Gyermekfaluba vitte.

 

Forrás:

Daczi Dóra: 27 négyzetméteren váltanák meg a tönkrevert magyar készházpiacot – hvg.hu – 2019. április 03.

Kép forrása: https://vimeo.com/hellowood