A szellemi tulajdon védelme
 

Ősztől új ÉletMentő alkalmazás segíti a mentősök munkáját

A A A    Nyomtatható verzió

Mindenki töltse le a mobiljára! – javasolta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a Vodafone Alapítvánnyal közösen kifejlesztett ÉletMentő elnevezésű alkalmazással kapcsolatban tartott sajtótájékoztatóján.

Az ÉletMentő applikáció ősztől gyorsabbá és hatékonyabbá teszi a segélyhívást, a mentők majd egyetlen gombnyomással hívhatók.

Az új applikáció egyik óriási előnye, hogy tárolja az előre feltöltött egészségügyi adatoka – (pld. vércsoport, cukorbetegség, életkor, gyógyszerérzékenység), amik híváskor megjelennek a diszpécser monitorján és akár a mentőautóban található táblagépen is.

Az alkalmazás másik erőssége a szuperpontos helymeghatározás. A precíz rendszernek köszönhetően azt is látja a mentő, hogy melyik épületrészben van a bajbajutott. Ennek akkor van különösen fontos jelentősége, ha a bajbajutott a segélyhívást követően elveszti az eszméletét, ami miatt nem tudnak vele a továbbiakban kapcsolatba lépni. A tervek szerint látható lesz rajta az illetőhöz legközelebb eső sürgősségi ellátóhely, patika és gyermek sürgősségi osztály is.

Az ÉletMentő tartalmaz továbbá egy elsősegélynyújtó kisokost, arra az esetre, ha elsősegélyt kell nyújtanunk. Fontos továbbá, hogy az ikonos megoldásnak köszönhetően az alkalmazást az is tudja használni, aki nem tud beszélni vagy nem érti a nyelvet.

A Vodafone Alapítványnak köszönhetően az alkalmazás már három országban – Csehország, Ausztria, Szlovákia – sikeresen működik. A hazai fejlesztés során felhasználják e három ország tapasztalatait is.

 

Forrás:

Itthon is használható lesz az életmentő mobilos alkalmazás – 24.hu – 2019. április 04.

Kép forrása: https://www.mentok.hu/