A szellemi tulajdon védelme
 

Új eljárást alkalmaznak a vérmérgezéses betegek megmentésére Szegeden

A A A    Nyomtatható verzió

„A szepszis bonyolult, rendkívül heterogén megjelenési formával járó kórkép, amelynek következtében világszerte a betegek 25-60 százaléka meghal. A szepszis során a beteg vérében olyan gyulladásos anyagok jelennek meg, és a véráram révén az adott szerv sérülése vagy fertőzése órák alatt az egész test betegségévé válik, a páciens életfontosságú szervei felmondják a szolgálatot.” – MTI

A Szegedi Tudományegyetemen egy új módszerrel kezdték meg a vérmérgezéses betegek kezelését. Az országban a szegedi intenzív osztályon alkalmazták elsőként a CytoSorb nevű vértisztító eljárást, mely alkalmas a vérben található gyulladási citokinek eltávolítására.

Olyan betegeknél kezdték el alkalmazni, akiknél a szeptikus sokkot a keringés összeomlása kísérte és állapotuk 6-12 órányi kezelést követően sem javult. A kezelés során zárt rendszeren keresztül egy görgőpumpa segítségével átvezetik a vért egy porózus felszínű, biológiailag aktív gyöngyöket tartalmazó berendezésen. A gyöngyök összességében hatalmas felületükön képesek megkötni a citokineket, ezzel 12-24 óra alatt jelentős mennyiségben csökkentve szintjüket a vérben. A tapasztalatok szerint ez a megoldás rendkívül hatékony a szeptikus sokk korai fázisában.

A Szegedi Tudományegyetem szakemberei valószínűsítik, hogy a  biológiailag aktív polimer gyöngyöket tartalmazó patron gyakoribb – 24 helyett 12 óránként végrehajtott – cseréje növelheti a kezelés hatékonyságát és ezáltal a beteg túlélési esélyeit.

Az eljárás bevezetése óriási jelentőséggel bír, mivel nemzetközi gyakorlatban szinte kizárólag művesekezeléssel együtt alkalmazzák a citokineltávolító-eljárást.

A Szegedi Tudományegyetem aneszteziológiai és intenzív terápiás intézetének szakemberei  a szakma egyik legrangosabb folyóiratában, a Journal of Critical Care-ben is beszámoltak sikereikről.

 

Forrás:

A Szegedi Tudományegyetemen a szepszis kezelésének hatékonyabb módszerén dolgoznak – MTI – 2019. március 20.

Kép forrása: https://dezmitino.ru/