A szellemi tulajdon védelme
 

Újabb magyar siker született az agykutatás terén

A A A    Nyomtatható verzió

Az ELTE PIT Bioinformatikai Kutatócsoportja (Szalkai Balázs, Kerepesi Csaba, Varga Bálint és a kutatócsoport vezetője Grolmusz Vince professzor) több éve foglalkozik az agygráfok szerkesztésével és elemzésével. 

Az agy hihetetlenül bonyolult működése, az idegsejtek kapcsolódásainak és az agy hálózatának működésére vezethető vissza. Felderítése és a tanulmányozása nagy hatékonysággal ma mágneses magrezonancia képalkotással, röviden MRI-vel végezhető. Ezzel a módszerrel az agy mintegy 1000 területe között lefutó, makroszkopikus  idegrostokat tudják láthatóvá tenni.

A magyar kutatók most megjelent eredménye az agyi kapcsolatok irányításával foglalkozik. Az általuk felfedezett új, CCD jelenséggel a strukturális MRI-vel megtalált kapcsolatok nagy részéhez különféle algoritmusokkal kiszámított, több mint 400 agygráfot lehet rendelni. Ez azért érdekes, mert az ingerület terjedésének jól meghatározott iránya van, ezt az irányt azonban az MRI nem képes megmutatni.

A világviszonylatban is újnak számító módszerükről a PLoS One folyóiratban megjelent cikkükben számoltak be  a magyar szakemberek.

 

Forrás:

KOMOLY ELŐRELÉPÉST TETTEK AZ AGYKUTATÁS TERÉN AZ ELTE KUTATÓI – elte.hu – 2019. április 17.

Kép forrása: https://csaladhalo.hu/tag/agykutatas/